Αν δεν αναγνωστεί το «μήνυμα» της κάλπης, υπάρχει το 1986…

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά συχνά έχει τόσες σκανδαλιστικές ομοιότητες, που σε κάνει να αναρωτιέσαι.

Η κακή βραδιά της ΝΔ στον επαναληπτικό γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με την απώλεια των Δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έκανε πολλούς να θυμηθούν πως η ΝΔ στο μακρινό 1986 κατάφερε με τις νίκες της στους Δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, να προκαλέσει την πρώτη σοβαρή ρωγμή στην πολιτική κυριαρχία του πανίσχυρου τότε Ανδρέα Παπανδρέου. Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει μια αναλογία με τις πρόσφατες νίκες των κεντροαριστερών υποψηφίων σε μια αντίστοιχη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ο χρόνος θα δείξει… Εξάλλου η πρόταση συνένωσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τώρα έπεσε στο τραπέζι… Όμως η ΝΔ υπέστη μάλλον μεγαλύτερο πλήγμα από το γεγονός ότι έχασε τέσσερις Περιφέρειες από δικούς της αντάρτες, παρά από την απώλεια των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας. Ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα «πλήρωσε» το «μεγάλο περίπατο», γιατί τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών δεν είχαν δείξει κάποιο μεγάλο ρεύμα υπέρ του Χάρη Δούκα. Ο Χάρης Δούκας ήταν βέβαια ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, αλλά στα μάτια των περισσότερων ως ακαδημαϊκός που έκανε το πρώτο του εγχείρημα στον εκλογικό στίβο μοιάζει ως μη κάπως μη πολιτικό – κομματικό πρόσωπο. Δεν είναι λοιπόν τόσο δόκιμο να κάνει κάποιος συγκρίσεις με τη νίκη του Μιλτιάδη Έβερτ το 1986, που ήταν ένα αμιγώς πολιτικό – κομματικό πρόσωπο και η νίκη του ήταν η πολιτική απάντηση στο οικονομικό πρόγραμμα που επιχειρούσε εκείνη την εποχή να εφαρμόσει ο Κώστας Σημίτης ως υπουργός Οικονομικών του Ανδρέα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να «διαβάσει» το αποτέλεσμα και να πάρει το «μήνυμα» όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά από όλη τη Ελλάδα, γιατί όταν υποτίθεται ότι φυλάμε τα σύνορα και χάνονται οι Περιφέρειες των συνόρων (Θράκη και Βόρειο Αιγαίο) και εκλέγονται Περιφερειάρχες «δεξιότεροι» και με σκληρότερη αντιμεταναστευτική ατζέντα κάτι συμβαίνει… Και σίγουρα δεν κερδίζει πόντους ούτε η κεντροαριστερά, ούτε η ΝΔ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News