H απάντηση Καραμανλή στις (ενδεχόμενες) υποχωρήσεις του Κυριάκου

Έχει και η ΝΔ τα εσωκομματικά της

Μπορεί να μην βρίσκεται στα επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει και η ΝΔ τα εσωκομματικά της. Και η ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, τουλάχιστον έκανε πολλούς μέσα στη ΝΔ να διαπιστώσουν πόσο διαφορετικά, πόσο «απελευθερωμένα» μίλησε ο Κώστας Καραμανλής τώρα που πια δεν είναι καν βουλευτής. Και η εσωκομματική διένεξη δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής πήρε κάποιες αποστάσεις από τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα, αλλά και από το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν παρεμβάσεις, έτσι ώστε κορυφαία στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη να μην παραστούν στην ομιλία Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε λύση-πακέτο με την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται. Προς την Τουρκία, αλλά και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση-πακέτο επί όλων των θεμάτων που μονομερώς έχει αυτή εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση. Μία και μοναδική είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα το ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας. Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, μονομερή δικαιώματα κυριαρχίας ερειδόμενα στο Διεθνές Δίκαιο και το αυτονόητο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των νησιών έναντι εμφανούς απειλής δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, συμβιβασμού ή υποχώρησης».

Και επειδή όλοι θυμούνται την πρώτη μετεκλογική συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη όπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για υποχωρήσεις, καταλαβαίνει κανείς ότι η «γραμμή» Καραμανλή κινείται είναι αρκετά διαφορετική.