Τα λουκέτα στα ΕΛΤΑ και η καθολική υπηρεσία : Παρέμβαση Φαρμάκη με επιστολή στο Διευθύνοντα των ΕΛΤΑ

Στο εάν και κατά πόσο μετά την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ και το κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων ανά την Επικράτεια υπηρετείται η υποχρέωση των ΕΛΤΑ, επικεντρώνονται πλέον οι πολιτικές αντιδράσεις γύρω από το ζήτημα αυτό.

Και αυτό γιατί με βάση το νόμο τα ΕΛΤΑ έχουν την υποχρέωση να παρέχουν καθολικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το ζήτημα τέθηκε προ ημερών με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακριβώς θέτει όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCutlure.gr και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή του προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ Γρ. Σκλήκα. «Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί υποχρέωση των ΕΛΤΑ η διευκόλυνση της διακίνησης της αλληλογραφίας των πολιτών, των πληρωμών συντάξεων, οφειλών στο δημόσιο και κάθε είδους εξυπηρέτησης σε ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, που δεν δύναται να μετακινηθούν ή δεν έχουν την δυνατότητα χρήσης ψηφιακών μέσων, γεγονός σύνηθες σε απομακρυσμένες περιοχές και σε ηλικιωμένο πληθυσμό» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης.

Η αντίδραση του Νεκτάριου Φαρμάκη ήρθε μετά το λουκέτο στα ΕΛΤΑ της Παραβόλας στο Αγρίνιο και του Κατακόλου στην Ηλεία εκτιμώντας ότι αυτό «δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για περιφερειακή ανάπτυξη» και για το λόγο αυτό ζητά την επανεξέταση της απόφασης.

Τα ΕΛΤΑ μπορεί πλέον να έχουν περάσει στο Υπερταμείο και η Κυβέρνηση να μην έχει τόσο στενή εμπλοκή όσο στο παρελθόν, ωστόσο το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζει να έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας για το αν τα ΕΛΤΑ τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το νόμο. Υπό αυτό το πρίσμα θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση όχι μόνο των ΕΛΤΑ, αλλά και της κυβέρνησης.

Δήμοι με ένα υποκατάστημα; Ήδη στο Δήμο Ναυπακτίας

Από το νέο «χάρτη» των ΕΛΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία με βάση τα νέα λουκέτα ήδη προκύπτουν κάποιες σημαντικές αλλαγές που δίνουν τον «τόνο» και την «κατεύθυνση» του σχεδιασμού των ΕΛΤΑ. Για παράδειγμα, στο Δήμο Ναυπακτίας όπου μέχρι πρόσφατα εκτός το κεντρικό υποκαταστήμα της Ναυπάκτου λειτουργούσαν ακόμη τρία στο Αντίρριο, την Άνω Χώρα και τον Πλάτανο ορεινής Ναυπακτίας, πλέον μένει όλος ο Δήμος με ένα μόνο υποκατάστημα. Είναι άραγε αυτός ο τελικός στόχος; Ένα υποκατάστημα ανά Δήμο;
Πριν αρχίσει να ξεδιπλώνεται η αναδιάρθρωση, το δίκτυο των ΕΛΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία, προέβλεπε 37 σημεία φυσικής εξυπηρέτησης (συμπεριλαμβανομένων και των ταχυδρομικών πρακτορείων καθώς υπήρχαν 12 πρακτορεία και 25 υποκαταστήματα). Ήδη μετράμε 10 λουκέτα… Και κανείς δεν γνωρίζει πόσο βαθιά θα φτάσει το «μαχαίρι», αφού μέχρι στιγμής τα ΕΛΤΑ προχωρούν στο σχέδιο αναδιάρθρωση με το… μαρτύριο της σταγόνας.

Υπενθυμίζεται ότι, πηγές των ΕΛΤΑ έχουν διαβεβαιώσει πως κανένας δήμος σε όλη την Ελλάδα δε θα μείνει χωρίς φυσικό κατάστημα, υπογραμμίζοντας πως τα καταστήματα που κλείνουν – πολλά εκ των οποίων είναι μονοπρόσωπα, δηλαδή έχουν μόνο έναν υπάλληλο – δεν έβγαζαν σε τζίρο ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων, που εργάζονταν σε αυτά. Πλέον θα συνενωθούν με κοντινά καταστήματα με στόχο να παρέχουν καλύτερης ποιότητας εξυπηρέτηση στους πολίτες και να μειωθούν οι ουρές.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News