«Στροφή» προς στο ελαιοτριβείο κάνουν παραγωγοί της ελιάς Καλαμών

Ξεκίνησε η συγκομιδή ελιάς Καλαμών με την παραγωγή φέτος να είναι μειωμένη, ενώ άρχισαν και οι «ελαιοποιήσεις» λόγω υψηλών τιμών ελαιολάδου.

Ο κ. Κώστας Τσιριμώκος, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, που έχει 10.000 ρίζες ελαιόδεντρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος όλη η περιοχή έχει μειωμένη παραγωγή στις ελιές Καλαμών. Υπάρχουν ελαιοχώραφα που δεν έχουν καθόλου ελιά. Η δική μου παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης έχουμε μεγάλα προβλήματα με το δάκο που έχει «τσακίσει» τις λίγες ελιές που υπάρχουν.Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες αλλά και στην μειωμένη παραγωγή, ενώ είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πριν 3 – 4 ημέρες ξεκίνησα να συγκομίζω τις ελιές. Σε 5 ημέρες οι Καλαμών θα μαυρίσουν και θα είναι έτοιμες για συγκομιδή αλλά τιμή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τους έμπορους της περιοχής. Εγώ δεν μπορώ να περιμένω και ήδη έχω πάει δύο φορτία στο ελαιοτριβείο. Το πρώτο έδωσε ελαιοποίηση 16% και το δεύτερο 17%. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή είναι στα 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ξαγοράκης, παραγωγός και αυτός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι δύσκολο για έναν παραγωγό να πηγαίνει 130άρι μέγεθος ελιάς στο ελαιοτριβείο. Σήμερα Τετάρτη (25/10) ξεκίνησα την συγκομιδή Καλαμών και τις πήγα απευθείας για ελαιοποίηση, με τιμή 8 ευρώ το κιλό. Μιλάμε «σκούπα» όλα τα μεγέθη, μαύρες και πράσινες ελιές. Φέτος επειδή έχουμε λίγες ποσότητες οι ελιές είναι κυρίως μεγάλα μεγέθη».

Θυμίζουμε ότι η συγκομιδή ελιάς για ελαιοποίηση δεν έχει διαλογή και αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος. Πάντως οι πρώτες ανεπίσημες τιμές που κυκλοφόρησαν στην περιοχή κάνουν λόγο για το 200άρι στα 1,60 ευρώ το κιλό. Αυτή την τιμή έδιναν και την περίοδο 2018/2019 για μια κανονική όμως παραγωγή (199 χιλιάδες τόνους) και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους παραγωγούς.

πηγή : agrotypos.gr

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News