Μαύρο το… πολιτικό τιμολόγιο, αν μπλέξουμε με τα χρωματιστά του ρεύματο

«Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε, καραβάκια στο Αιγαίο δε με βλέπετε καλέ;» Οι στίχοι από το γνωστό τραγουδάκι αναμένεται να τραγουδηθούν ξανά με αφορμή τα «χρωματιστά» τιμολόγια του ρεύματος. Μόνο που δεν θα τραγουδηθούν από πολλούς καταναλωτές μέσα σε κλίμα ευφορίας, αλλά προβληματισμού.

Γιατί ποιος μέσος Έλληνας γνωρίζει να παρακολουθεί το χρηματιστήριο της ενέργειας και τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για να εξετάσει αν τυχόν είναι πιο συμφέρον το κυμαινόμενο, το λεγόμενο δηλαδή κίτρινο τιμολόγιο; Μπορεί πλέον οι τιμές του ρεύματος να μην είναι στο… θεό, αλλά η ενεργειακή κρίση δεν έχει παρέλθει, αντιθέτως χαρακτηρίζεται από πολλά σκαμπανεβάσματα στις τιμές. Επομένως, δεν αποκλείεται για κάποιο διάστημα το κυμαινόμενο τιμολόγιο να συμφέρει και για κάποιο άλλο διάστημα όχι. Αντίστοιχα για κάποιο διάστημα το σταθερό τιμολόγιο μπορεί να είναι ακριβότερο. Και το δίλλημα σίγουρα θα υπάρχει… Επομένως επαφίεται κατά κάποιο τρόπο στη… διάθεση του καταναλωτή να ρισκάρει… Και όλα αυτά για μια βασική ανάγκη, όπως είναι η ενέργεια του νοικοκυριού.

Μαύρο τιμολόγιο, δεν υπάρχει… Αν όμως αυτή η ιστορία αποβεί σε βάρος του μέσου καταναλωτή, τότε το «μαύρο τιμολόγιο» θα είναι πιστωτικό, για όσους είχαν την φαεινή ιδέα. Και θα έρθει η ώρα που θα «πληρωθεί». Οι εθνικές εκλογές μπορεί να αργούν, υπάρχουν όμως και οι ευρωεκλογές μπροστά…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News