Το ζητούμενο είναι τα υπαρκτά Τμήματα και όχι αυτά που δεν λειτούργησαν ποτέ

Δυσκολευτήκαμε να καταργήσουμε και τυπικά τα τμήματα Γαβρόγλου

Και τυπικά καταργούνται τα δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα που είχαν ιδρυθεί το 2019 σε όλη τη χώρα μέσα από το νόμο Γαβρόγλου. 36 τμήματα σε όλη τη χώρα μεταξύ των οποίων και το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας με έδρα το Αγρίνιο είχαν τεθεί από την πρώτη στιγμή με απόφαση της Νίκης Κεραμέως σε αναστολή. Για το τυπικό του πράγματος ο νέος υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να φέρει στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση για την οριστική κατάργηση αυτών των 36 τμημάτων.

Από την όλη ιστορία όπως εξελίχθηκε δεν προκύπτει βεβαίως κάτι που να έχει το στοιχείο της είδησης. Πόσο μάλλον για την περίπτωση του τμήματος στο Αγρίνιο από τη στιγμή που στην περσινή αναδιάρθρωση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι, αντιθέτως προκρίθηκε η ίδρυση ενός άλλου γεωπονικού τμήματος, της Αειοφορικής Γεωργίας. Αναρωτιέται όμως κανείς για ποιο λόγο 36 πανεπιστημιακά τμήματα που ιδρύθηκαν στα χαρτιά και δεν λειτούργησαν ποτέ, να βρίσκονται επί σχεδόν μία τετραετία σε καθεστώς αναστολής και να μην καταργηθούν ευθύς εξαρχής, αφού η κυβέρνηση έκρινε ότι αυτά ιδρύθηκαν για λόγους ψηφοθηρικούς την άνοιξη του 2019 χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Ίσως και ο πολυετής «πάγος» της αναστολής, να είχε και αυτός μία μικρή δόση ψηφοθηρίας, γιατί ενδεχομένως κάποιοι είτε πανεπιστημιακοί, είτε στις τοπικές κοινωνίες, να περίμεναν να… «ξεπαγώσουν» τα «παγωμένα» τμήματα…

Το ζητούμενο όμως για τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία είναι άλλο, να ζωντανέψουν. Γιατί παραμένουν στην αφάνεια… της ζήτησης από τους φοιτητές.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News