Γιατί οι παραγωγοί πάνε φέτος τις ελιές Kαλαμών στα λιοτρίβια

Οι προς το παρόν χαμηλές τιμές παραγωγού, η απειλή του δάκου, τα αυξημένα ημερομίσθια και οι υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο, φαίνεται πως οδηγούν φέτος πολλούς καλλιεργητές ελιάς καλαμών, να κατευθύνουν ολόκληρη ή μέρος της παραγωγής τους προς την ελαιοποίηση.

Παρατηρείται ότι κάποιοι παραγωγοί ελιάς καλαμών, τόσο στη Λακωνία όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως το Μεσολόγγι, δεν περιμένουν την αναμενόμενη αύξηση των τιμών των επιτραπέζιων ελιών που ήδη έχει αρχίσει, αλλά έχουν αποφασίσει και κινούνται προς την κατεύθυνση να στείλουν ακόμα και όλη την παραγωγή τους, προς τα ελαιοτριβεία.

Οι πληροφορίες μας λένε πως αυτή την περίοδο, για κάθε κιλό ελαιόλαδο από ελιές καλαμών χρειάζονται 7 ή 8 κιλά καρπός. Όσο περνούν όμως οι μέρες η αναλογία αυτή αναμένετε να πέσει στο 5 με 6 κιλά καρπός. Σήμερα μάθαμε ότι ελαιοτριβείο στη νότια Λακωνία δίνει στον παραγωγό, περίπου 9 ευρώ το κιλό ελαιολάδου, από ελιά καλαμών.

Επίσης, μαθαίνουμε ότι ο δάκος έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε κάποιες περιοχές στη φετινή παραγωγή. Ένας από τους λόγους που η παραγωγή καταλήγει στην ελαιοποίηση είναι και αυτή η περίπτωση.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι παραγωγοί ενδέχεται να οδηγούν τις ελιές καλαμών τους στα ελαιοτριβεία, είναι το υψηλό εργατικό κόστος. Με τα ημερομίσθια να φτάνουν αρκετές φορές και πολύ πάνω από 50 ευρώ, δεν συμφέρει τους ελαιοπαραγωγούς να συλλέξουν τις ελιές τους (που η παραγωγή φέτος είναι ακόμα και κάτω από το 50% σε σχέση με πέρυσι) και να τις πάνε για διαλογή και αποθήκευση.

Επιπρόσθετα, όταν ο ελαιοπαραγωγός αποφασίσει να πάει τις ελιές του για λάδι, δεν τον πιέζει ο χρόνος για τη συλλογή τους, επιτρέποντας του να τις συγκομίσει όταν έχουν υπερωριμάσει αρκετά ή ακόμα και όταν έχουν ζαρώσει, κάτι που συνήθως σημαίνει πως θα περιέχουν και περισσότερο λάδι.

Κατά συνέπεια, οι προς το παρόν χαμηλές τιμές παραγωγού, η απειλή του δάκου, τα αυξημένα ημερομίσθια και οι υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο, φαίνεται πως οδηγούν φέτος πολλούς καλλιεργητές ελιάς καλαμών, να κατευθύνουν ολόκληρη ή μέρος της παραγωγής τους προς την ελαιοποίηση.

πηγή : agronewsbomb.gr

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News