Western Greece Seafood: Παγκόσμιος «αέρας» στα ιχθυρά της Αιτωλοακαρνανίας

Αυγοτάραχο, γάμπαρη, αθερίνα και χέλι απέκτησαν «ταυτότητα» και ταξίδεψαν μέσα από το πρόγραμμα που υλοποίησαν Επιμελητήρια και Περιφέρεια

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα του έργου για την προώθηση των αλιευμάτων της Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Το Western Greece Seafood έχει χρηματοδότηση σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας και τυπικά ολοκληρώνεται στο τέλος της χρονιάς με την παρουσία των επιχειρήσεων και των αλιευμάτων της περιοχής σε έκθεση τροφίμων στη Σαουδική Αραβία. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής ευχαριστώντας την Περιφέρεια για τη συνδρομή της «μετά από πολλά χρόνια ανομβρίας το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και οι επιχειρήσεις της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μέσα σε εκθέσεις στη Σιγκαπούρη, τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία». Ήταν ένα στοχευμένο πρόγραμμα για την Αιτωλοακαρνανία και τα ιχθυρά της πρόσθεσε ο Π. Τσιχριτζής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος εκτός από την παρουσία σε εκθέσεις παγκοσμίου κύρους δημιουργήθηκε ένα πλέγμα προωθητικού υλικού για προϊόντα όπως το αυγοτάραχο, το χέλι, η γάμπαρη Αμβρακικού, τα αλίπαστα Μεσολογγίου και η αθερινά Τριχωνίδας. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε η οπτική ταυτότητα της συνολικής εκστρατείας, σχετική ιστοσελίδα, προωθητικά βίντεο και ανάλογο διαφημιστικό υλικό για κάθε προϊόν ξεχωριστά, βιβλίο συνταγών μεταφρασμένο και σε ξένες γλώσσες. Τα έως τώρα αποτελέσματα της καμπάνιας που στόχο είχε την εξωστρέφεια των προϊόντων και την ενίσχυση της εξαγωγιμότητάς τους είναι μετρήσιμα, καθώς είναι χιλιάδες όσοι μέσα από την παρουσία των ιχθυρών της Αιτωλοακαρνανίας σε εκθέσεις του εξωτερικού ήρθαν σε επαφή με το brand της καμπάνιας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, γεγονός που είναι κρίσιμο για την τοπική οικονομία. Όπως σημείωσε στο κομμάτι των ιχθυοκαλλιεργειών το 9% των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα, πράγμα που την κατατάσσει στην τρίτη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία παράγεται επίσης το 50% της εγχώριας παραγωγής ιχθυρών από λιμναία και λιμνοθαλάσσια οικοσυστήματα. «Αυτός ο πλούτος πρέπει αναδειχθεί και αυτό γίνεται μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που στοχεύει στην τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή είναι ολιστική. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια έχει εμπλέξει εκτός από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών σε προγράμματα που αφορούν τα αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι προσπάθειες αποδίδουν με ρεκόρ εξαγωγών πέρυσι για τη Δυτική Ελλάδα στα αγροδριατροφικά της προϊόντα. «Με την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων ο κλάδος αναπτύσσεται και έρχονται νέες επενδύσεις» ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπογραμμίζοντας ότι προγράμματα σαν κι αυτό για τα ιχθυρά είναι απλώς ένα από τα κομμάτια του πάζλ που πρέπει να συμπληρώσουμε προκειμένου η πρωτογενής παραγωγής και η μεταποίηση να αναπτυχθούν περαιτέρω.