1o ΓΕΛ Αγρινίου: Όταν ο Εθελοντισμός και η Αλληλεγγύη παίρνουν ανθρώπινη διάσταση

Το 1ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου είχε τη χαρά να υποδεχθεί στην αίθουσα Εκδηλώσεων την κα Τσούτσου Μαρία, Ιδρύτρια και Επίτιμο Πρόεδρο του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» και την κα Μαίρη Χρυσικοπούλου, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Λαογραφικού-Ιστορικού-Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλ/νιας.

Ο Διευθυντής του Σχολείου, κος Ζέλος Ιωάννης, με τους μαθητές της ομάδας Φιλαναγνωσίας και τους υπεύθυνους καθηγητές καλωσόρισαν τις δύο Κυρίες και τους εκπροσώπους-συνεργάτες τους.

Ο κος Νάκος Κων/νος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας, χαιρέτησε εγκάρδια την εκδήλωση και προλόγισε, με τον μοναδικό του τρόπο, το έργο και τις δράσεις των δύο Ομιλητριών.

Η κα Τσούτσου αναφέρθηκε στο 34ετές  έργο που επιτελεί το εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» για νέους άνω των 15 ετών με νοητική υστέρηση και σύνοδες αναπηρίες. Με τρόπο καθηλωτικό μίλησε για τον πολυαγαπημένο της γιο Γιώργο, ο οποίος υπήρξε η κινητήριος δύναμη  μιας  εκπληκτικής κοινωνικής προσφοράς που η αλληλεγγύη, ο ενεχυριασμός του εγώ και η αξιοπρεπής εντιμότητα δίνουν φως και ηχόχρωμα στις ζωές των ξεχωριστών παιδιών και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής αυτών και των οικογενειών τους.

Σε ερώτηση μαθητή σχετικά με το περιεχόμενο της συμβουλής της προς τους γονείς παιδιών με νοητική υστέρηση η κα Τσούτσου με λόγο απέριττο και ουσιαστικό απάντησε: «Αγάπη! Να έχουν αγάπη στην καρδιά τους και να την προσφέρουν αφειδώλευτα!»

Την κα Τσούτσου διαδέχτηκε η κα Χρυσικοπούλου η οποία μίλησε για την ίδρυση του Μουσείου και την εγνωσμένη και άγνωστη -πολλούς- δράση του. Το πρόβλημα ανεύρεσης κτηριακής υποδομής και χωροθέτησης των εκατοντάδων εκθεμάτων και πολιτιστικών κειμηλίων που  διαθέτει το Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί μείζον θέμα των φορέων του. Παρά τις δυσκολίες όμως η δράση του Μουσείου με εκδόσεις βιβλίων, με τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο  και με βραβευμένες παρουσιάσεις συνεχίζει να δίνει ένα ηχηρό παρόν στην πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Το 1ο ΓΕ.Λ. Αγρινίου και ο Δ/ντης  του ευχαριστούν θερμά την κα Τσούτσου Μαρία κα την κα Μαίρη Χρυσικοπούλου για τη τιμή  να έρθουν και να μιλήσουν για το ανιδιοτελές ανθρωπιστικό έργο τους, να δείξουν  video με τις δράσεις τους, να προσφέρουν δαψιλώς ενυπόγραφα βιβλία τους  και να φωτογραφηθούν  με τους μαθητές της Φιλαναγνωσίας και τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News