Δήμος Μεσολογγίου : Γιατί ζητά τη διατήρηση του Νομικού Προσώπου για το Μουσείο της Βάσως Κατράκη

Mε ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου αποφάσισε να ζητήσει βάσει σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών τη διατήρηση του Νομικού Προσώπου “Κέντρο & Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Β. Κατράκη”, που διαχειρίζεται το Μουσείο της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό.

Στην απόφασή του ο Δήμος Μεσολογγίου, όπως ζητείται από το ΥΠΕΣ, εκφράζει μια σειρά από επιχειρήματα που δικαιολογούν την εξαίρεση από το προσφάτως θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την κατάργηση των Νομικών Προσώπων των Δήμων από 1-1-2024 και την απορρόφησή του από τις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά τα επιχειρήματα:

1) Το μουσείο, σε ένα χώρο 800 τ.μ., στεγάζει το σύνολο του έργου της κορυφαίας Ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη (1914-1988), που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιτωλικό. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται περίπου πεντακόσια [500] έργα τέχνης, ενώ στις αίθουσές του εκτίθενται ξυλογραφίες, τυπώματα σε πέτρα, ξύλινες και λίθινες μήτρες, ζωγραφισμένα βότσαλα, σχέδια, αρχειακό υλικό και εργαλεία, παρουσιάζοντας σε βάθος και με γλαφυρό τρόπο ολόκληρο το εύρος της εργασίας της. Ήταν ειδικά η εργασία της στην πέτρα, τον ψαμμίτη λίθο που της προσέφερε διεθνή αναγνώριση. Το 1957 έλαβε το Α΄ Βραβείο Χαρακτικής στη Μπιενάλε Αλεξάνδρειας· το 1958 βραβεύτηκε στη Μπιενάλε Χαρακτικής του Λουγκάνο (Premium ex æquo) -το 1965 εξελέγη επίτιμο μέλος Accademia Fiorentina del Arte del Disegno – το 1966, τιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο Λιθογραφίας Tamarind στο πλαίσιο της ΧΧΧΙΙΙ Μπιενάλε της Βενετίας· το 1976 τιμήθηκε με το A΄ βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Intergrafik του Ανατολικού Βερολίνου· το 1980 πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη αναδρομική έκθεση του έργου της. Ήταν, και παραμένει, μία από τις σπουδαιότερες δημιουργούς του ελληνικού 20ού αιώνα και από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που, μολονότι εργάστηκαν μέσα στα στενά σύνορα της χώρας, κατόρθωσε να τιμηθεί διεθνώς για το σπουδαίο χαρακτικό της έργο, που ανανέωσε την τέχνη της σε διεθνές επίπεδο. Η απρόσκοπτη και αυτόνομη λειτουργία του μουσείου της Βάσως στη γενέτειρά της αποτελεί ένα πολύτιμο πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό για την ευρύτερη περιοχή, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια.

2) Πρόκειται για τον μοναδικό μουσειακό φορέα νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης σε ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος που παρουσιάζει σε μόνιμη έκθεση τις πολύτιμες συλλογές του, καθώς οι δημοτικές πινακοθήκες της Πάτρας και του Αγρινίου που αναπτύσσουν εκθεσιακή δραστηριότητα, δεν διαθέτουν μόνιμες εκθέσεις που να τηρούν μουσειακές προδιαγραφές. Κατά συνέπεια, η συνέχιση της αυτόνομης δράσης του και η δυνατότητά του να αναπτύξει ένα σύνθετο εκθεσιακό πρόγραμμα με έμφαση στη νεότερη και τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, θα συνδράμει στην πολιτιστική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

3) Πρόκειται για μουσείο που είναι αφιερωμένο ειδικά στην τέχνη της χαρακτικής. Η παρουσία ενός τέτοιου μουσείου, από τα λίγα που υπάρχουν στην Ευρώπη και διεθνώς, και η συστηματική, αυτόνομη δραστηριότητά του, θα συμβάλλουν καταλυτικά στην προώθηση της τέχνης της χαρακτικής τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

4) Το κτήριο του μουσείου, με κατάλληλες παρεμβάσεις και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του, προκειμένου να ικανοποιεί τις σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειοπαιδαγωγικές ανάγκες, δύναται να μετατραπεί σε έναν πολυχώρο τέχνης, πολιτισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με έμφαση τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση.

5) Στους χώρους του μουσείου, που πλέον λειτουργεί απρόσκοπτα και δέχεται επισκέπτες σε καθημερινή βάση, έχουν προβλεφθεί χώροι για τη δημιουργία εργαστηρίων χαρακτικής τέχνης και έχουν ξεκινήσει συνέργειες με τις Σχολές Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Φλώρινας, για τη διοργάνωση εργαστηρίων για φοιτητές και για μαθητές, όπως επίσης και για την εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία της περιοχής αλλά και ευρύτερα της περιφέρειας.

6) Η παρουσία ενός μουσείου που επιπρόσθετα θα μπορεί να στεγάζει ειδικές εκπαιδευτικές και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις, συνιστά ένα μοναδικό προσόν για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των γειτονικών νομών (της Ηπείρου και της Στερεάς), ειδικά σήμερα με τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, που επιτρέπει την ασφαλέστερη και ταχύτερη σύνδεση της nπεριοχής με την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα.

7) Για την εκπλήρωση των στόχων του το Μουσείο έχει ήδη ενταχθεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού προκειμένου να έχει την δυνατότητα να λαμβάνει οικονομική ενίσχυση για την ανάπτυξη των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων με σκοπό την διαφύλαξη και την ανάδειξη του έργου της Βάσως Κατράκη.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News