Σιγά μην ακούσουν τους Ολλανδούς για την εκτροπή…

Οι Ολλανδοί και το κοινό στοιχείο Αγοραστού – Κουρέτα – Κυβέρνησης

Σε Ολλανδούς. Ναι μάλιστα σε Ολλανδούς αναθέσαμε την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες και ήδη αυτοί παρέδωσαν το πρώτο τμήμα του στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση των νερών της Θεσσαλίας, το οποίο εν ολίγοις λέει “ξεχάστε τα φράγματα, δώστε περισσότερο χώρο στα ποτάμια”.

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με αφορμή αυτή την εξέλιξη αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συνέχιση υλοποίησης των έργων του Αχελώου. Φυσικά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης είναι ο φανατικότερος υποστηρικτής της εκτροπής.

Όμως τελικά και ο νέος Περιφερειάρχης δεν είναι κάτι πολύ διαφορετικό στο συγκεκριμένο θέμα. Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας κατά το παρελθόν ήταν μάλλον αρνητικός στην εκτροπή του ποταμού. Μάλιστα προεκλογικά έλεγε πως για τις καταστροφές που έπληξαν τη Θεσσαλία φταίει και η επιμονή του Αγοραστού να λέει όχι στους ταμιευτήρες νερού σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας και να επιμένει μόνο στην εκτροπή του Αχελώου.

Για να κερδίσει όμως μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής τη στήριξη της Ελευθερίας Τζανακούλη, πράγμα που εν τέλει δεν το κατάφερε, απάντησε στα ζητήματα που εκείνη έθεσε μεταξύ αυτών και ο Αχελώος πως θεωρεί «σημαντικό να ολοκληρωθεί το έργο της Συκιάς, μέσω του οποίου θα μπορούν να διοχετεύονται στον θεσσαλικό κάμπο κατά μέγιστο 250 εκατομμύρια κ.μ. νερού ετησίως».

Αυτό φαίνεται ότι το θεωρεί σημαντικό και η κυβέρνηση για να επαναφέρει το σχέδιο της μερικής εκτροπής στα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Ποταμών, όπως αποκάλυψε του ΑγρίνιοCulture.gr την προηγούμενη εβδομάδα. Έχει άραγε σημασία να περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι Ολλανδοί για τη Θεσσαλία;

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News