Συσκέψεις και στο βάθος κινητοποιήσεις για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και συζήτησε για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού μας.

Η Ομοσπονδία, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού, σε συντονισμό και με τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους, την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, καλεί σε συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη:
• Την Κυριακή 26 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην Αταλάντη, για την ακαρπία στην ελιά που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Επίσης καλεί σε σύσκεψη, στο νομό:
• Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στην Αμφιλοχία, για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, για τις ενισχύσεις-επιδοτήσεις που μειώθηκαν δραστικά και μαζί με το υψηλό κόστος παραγωγής, σπρώχνονται εκτός παραγωγής.

Η ΟΑΣ με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόγων “συνεχώς οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και τα εμπόδια που βάζει στον πρωτογενή τομέα, στη κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας”.

Αναλυτικά αναφέρει :
Στο νομό όπως και σε όλη την χώρα έχουμε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια.Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων μας και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουν.

Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή στο νομό, όπως στους τριφυλλοπαραγωγούς όπου έχασαν τουλάχιστον δυο κοψίματα και παρά τις καλές τιμές το εισόδημά τους δέχτηκε πλήγμα. Από την ακαρπία της ελιάς που σε κάποιες ποικιλίες αγγίζει το 90%, όπως του Αγρινίου και το 70% σε άλλες, οι παραγωγοί και σ’ αυτό το προϊόν θα χάσουν μεγάλο μέρος τους εισοδήματος. Οι αποζημιώσεις από διάφορες αιτίες δεν είναι στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή είναι μηδενικές όπως η ακαρπία στην ελιά και στα άλλα δέντρα.

Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία.

Στεκόμαστε, έμπρακτα αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, στον Έβρο και στη Θεσσαλία, όπου εκτός των παραπάνω προβλημάτων αντιμετώπισαν καταστροφικά φαινόμενα, με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News