Αιτωλοακαρνανία : Πολλά τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων προς εξαίρεση

«Κύμα» εξαιρέσεων: Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας ζητούν από το ΥΠΕΣ την εξαίρεση νομικών τους προσώπων από το νόμο που προβλέπει κατάργηση

«Κύμα» αιτημάτων για εξαίρεση των νομικών προσώπων από το νόμο που προβλέπει την κατάργησή τους και την απορρόφησή τους από τους Δήμους παρατηρείται στους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.

Μετά την ψήφιση του νόμου ήρθε διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών δίνοντας τη δυνατότητα ιδίως στους μεγάλους δήμους που διαχειρίζονται πάνω από 100 σχολικές μονάδες να εξαιρεθούν σε ό,τι αφορά τις Σχολικές Επιτροπές, καθώς και για το νομικά πρόσωπα που από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογούν την εξαίρεση.

Την αρχή έκανε ο Δήμος Αγρινίου ζητώντας εξαίρεση για την Κοινωφελή Επιχείρηση, τις Σχολικές Επιτροπές, αλλά και την ΚΟΙΠΑ, το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΑΠΗ κτλ.

Αντίστοιχα στην Αμφιλοχία ο Δήμος πήρε επίσης τη σχετική απόφαση για τη διατήρηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης όπως και ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας για το «Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης». Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση για το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται το Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου για το «Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος» του Δήμου.

H αντίδραση των Δήμων με τα μαζικά αιτήματα εξαίρεσης επιβεβαιώνει το κακό timing που ψηφίστηκε η συγκεκριμένη πρόβλεψη, όταν πολλοί δήμοι βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο λόγω των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, αλλά και λόγω του ότι ούτως ή άλλως αυτή την εποχή που καταρτίζονται προϋπολογισμοί, τεχνικά προγράμματα κτλ και δεν είναι εύκολο να γίνει μια τέτοια μετάβαση και τα νομικά πρόσωπα να απορροφηθούν από τους Δήμους.

Σε κάθε περίπτωση μένει να φάνει και η στάση του Υπουργείου Εσωτερικών απέναντι στα μαζικά αιτήματα των Δήμων για εξαιρέσεις και αυτό γιατί ζητείται να υπάρξει μια αιτιολόγηση του αιτήματος της εξαίρεσης. Αν το ΥΠΕΣ συναινέσει όλες αυτές τις εξαιρέσεις θα πρόκειται για μια σχεδόν de facto ακύρωση του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου. Επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του Δήμου Αγρινίου, όπου ειπώθηκε ξεκάθαρα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής πως το αίτημα για εξαίρεση δεν σημαίνει διάθεση τα νομικά πρόσωπα να διατηρηθούν στο διηνεκές, αλλά γίνεται προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των νομικών προσώπων και για να μην διαταραχθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτά στους δημότες. Και αυτό γιατί το νέο θεσμικό πλαίσιο θέτει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς να απορροφηθούν τα νομικά πρόσωπα, κάτι που εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News