Νέο «όπλο» με διεθνή υπογραφή κατά της εκτροπής του Αχελώου από την Περιφέρεια

Λ. Δημητρογιάννης : Αδιανόητο να συζητάμε για εκτροπή του Αχελώου μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Αύριο στο Μεσολόγγι θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η παρουσίαση  του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και η διαβούλευση για την αναθεώρησή του.

Στο προσχέδιο του ΣΔΛΑΠ όπως αποκάλυψε προ ημερών η «Σ» το Υπουργείο Περιβάλλοντος επαναφέρει την πρόβλεψη για τη μερική εκτροπή του Αχελώου. Ωστόσο αυτή τη φορά στο… σήριαλ του Αχελώου οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής θα έχουν ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας τους κατά της εκτροπής του Αχελώου: Τη μελέτη, όπως αποκάλυψε στο «Δυτικά Fm 92,8» o αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια για να μετρήσει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εκτροπής.

Μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8»  και την εκπομπή του Δημήτρη Παπαδάκη «Πίσω από τις γραμμές ο Λάμπρος Δημητρογιάννης χαρακτήρισε αδιανόητο να συζητάμε τη μερική έστω εκτροπή του Αχελώου μετά από τις πρόσφατες ιστορικών διαστάσεων πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας θύμισε πως όταν το 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε στο Αγρίνιο για το φράγμα της Μεσοχώρας, η Περιφέρεια είχε εκφράσει τη θέση ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «κερκόπορτα»,  με σκοπό να γίνει μία τροποποίηση στα σχέδια διαχείρισης των ποταμών. «Αποδείχθηκε πως είχαμε δίκιο» είπε σχολιάζοντας το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επανέρχεται στα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Ποταμών η εκτροπή του Αχελώου. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η στόχευση είναι 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό ετησίως να κατευθυνθούν στη Θεσσαλία για τον επαναπλημμυρισμό του Πηνειού που δεν θα θεωρείται πλέον έργο άρδευσης, αλλά περιβαλλοντικό έργο.

«Κανείς δεν εγγυάται όμως που θα χρησιμοποιείται το νερό, αν θα χρησιμοποιείται για άρδευση ή για παράτυπα έργα, όπως αποδείχθηκαν με τις πρόσφατες πλημμύρες» είπε με νόημα ο Λάμπρος Δημητρογιάννης. Και αποκάλυψε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προκειμένου να ενισχύσει το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων των φορέων της περιοχής κατά της εκτροπής του Αχελώου έχει πλέον στα χέρια της μελέτη από πιστοποιημένο διεθνή φορέα, η οποία αποτυπώνει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της ζημιάς, που θα προκαλέσει η εκτροπή του ποταμού.

Τέλος, ο Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως και οι άλλοι φορείς της περιοχής, θα κινητοποιηθούν εκ νέου κατά της εκτροπής, αν και ο ίδιος εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν θα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης στη Θεσσαλία ο επαναπλημμυρισμός του Πηνειού, αλλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση της περιοχής από τις πλημμύρες. Ωστόσο σημείωσε πως, αν περάσει η εκτροπή του Αχελώου στα σχέδια, τότε θα βρεθούμε «όμηροι» και η οποία διόρθωση θα μπορεί να γίνει μετά από σχεδόν μία δεκαετία.

Η διαφορά με τα προηγούμενα Σχέδια

Η κομβική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη, την πρώτη, αναθεώρηση των Σχεδίων είναι ότι τότε με κυβερνητική εντολή η πρόβλεψη της μερικής εκτροπής του Αχελώου είχε απαλειφθεί από το Σχέδιο και φορείς τις Θεσσαλίας πίεζαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης να συμπεριληφθεί. Τώρα όμως η πρόβλεψη αυτή επανέρχεται στο προσχέδιο των ΣΔΛΑΠ για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη δημοσιότητα… Και πλέον καλείται η Αιτωλοακαρνανία να την αντιπαλέψει και να την εξαλείψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης που καταρτίστηκαν από την Ελλάδα, το 2014, περιλάμβαναν τη μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, ωστόσο δεν είχαν κριθεί δικαστικά παρά το γεγονός ότι προσεβλήθησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς ουδέποτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδίκασής, λόγω του ότι μεσολάβησε 1η Αναθεώρηση που έλαβε χώρα το 2017, η οποία δεν περιλάμβανε μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον Πηνειό και επομένως θεωρήθηκε ότι εξέλιπαν οι λόγοι συνέχισης της δίκης. Εντωμεταξύ με άλλες αποφάσεις του ΣτΕ τα έργα της εκτροπής αυτά καθαυτά παρέμειναν παγωμένα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News