Υπάρχουν ανέγγιχτοι «κρίκοι» στη φοροδιαφυγή με την «ευλογία» όλων των κυβερνήσεων

«Από όπου κι αν προέρχεται η φοροδιαφυγή…» λέει όμως ο Υπουργός Οικονομικών 

«Θα ήταν άδικο για όλους αυτούς που πληρώνουν τους φόρους τους η πολιτεία να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή για λόγους ακατανόητους. Από όπου κι αν προέρχεται αυτή. Η κυβέρνηση λοιπόν θα προχωρήσει μπροστά δείχνοντας σε όλους τους Έλληνες ότι κατανοεί αλλά και αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κάνει την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών να αντιδρά.

Όμως καλό θα ήταν το Υπουργείο ο από τα στοιχεία που διαθέτει να μας πει από πού προέρχεται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Δεν μπορεί βεβαίως να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει κλάδος της οικονομίας όπου είναι αγγελικά πλασμένος. Και φυσικά κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροαποφεύγουν. Όμως δεν έχουν κλείσει άλλες μεγάλες «τρύπες» της φοροδιαφυγής για να κλείσει και η «τρύπα» των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν μας κατατάσσει στους πρωταθλητές της Ευρώπης σε χαμένο ΦΠΑ. Με την εκτίμηση να λέει ότι κάθε δευτερόλεπτο που περνά χάνονται σχεδόν 100 ευρώ ΦΠΑ. Μία άλλη τεραστίων διαστάσεων «τρύπα» είναι το λαθρεμπόριο καυσίμων με εκατοντάδες εκατομμύρια να χάνονται κάθε χρόνο. Κι όμως το περιβόητο σύστημα εισροών – εκροών στα καύσιμα, παραμένει εδώ και πολλά χρόνια ανενεργό.

Από όπου κι αν προέρχεται η φοροδιαφυγή, μας είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. Αυτό που καταλαβαίνουμε όμως σε αυτή τη μεγάλη αλυσίδα της φοροδιαφυγής υπάρχουν κάποιοι αδύναμοι «κρίκοι» όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή τέλος πάντων μία μερίδα τους και κάποιοι «κρίκοι» που παραμένουν ανέγγιχτοι…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News