Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όχι στο άδικο «τσουβάλιασμα» του νέου φορολογικού

Οργισμένοι κατά του άδικου «τσουβαλιάσματος», ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, τους οποίους «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως συλλήβδην ως φοροκλέφτες», σε κινητοποίηση προχώρησαν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.

Στο Αγρίνιο η απεργιακή συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου στον πεζόδρομο της Ι. Σταΐκου, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών εμπόρων διατήρησαν κλειστά τα καταστήματά τους.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως η Ένωση Λογιστών – Φοροτεχνικών Αιτωλοακαρνανίας, που νωρίτερα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Αγρινίου, ο Σύλλογος Κομμωτών, η Εστίαση Αγρινίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Ελλάδας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας.

Τι ζητούν οι φορείς

Οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν μεταξύ άλλων πως η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Ισοπεδωτικές μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρείες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Απεργία φορολογικό

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News