Ο Φαρμάκης τους έκανε να παραδεχθούν το πρόβλημα και την αδυναμία τους να το λύσουν

Ειλικρινέστατοι Παπαθανάσης και Σκάλκος απέναντι στον Φαρμάκη

Ευγενικά, πολύ ευγενικά με αγάπη και προδρέμ… οι Περιφερειάρχες της χώρας δια στόματος Νεκτάριου Φαρμάκη τα… έχωσαν στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πρόβλημα το παραδέχθηκε ο Υπουργός που βαστά το πουγκί όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο Νίκος Παπαθανάσης και εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε υπομονή από τους Περιφερειάρχες της χώρας δεσμευόμενος ότι την προσεχή διετία η κατάσταση σταδιακά θα εξομαλυνθεί με σκοπό στο τέλος να μην υπάρχει πρόβλημα. «Δεν μας τιμά, ενώ έχουμε δεσμεύσεις, να μην μπορούμε να τις πληρώσουμε» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Νίκος Παπαθανάσης. Ενώ από την πλευρά του ο Γ.Γ. Επενδύσεων Δ. Σκάλκος μπήκε στο πειρασμό να κάνει και ένα μικρό σχόλιο επ’ αυτού, λέγοντας χαρακτηριστικά και «λίγα μας τα είπε ο Φαρμάκης».

Μέχρι ενός σημείου τέτοια στιγμιότυπα βγάζουν και λίγο χιούμορ. Όμως η μεγάλη εικόνα είναι άλλη, γιατί ο Νίκος Παπαθανάσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο συνέδριο της ΕΝΠΕ λέγοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποια χώρα είμαστε και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν. Για παράδειγμα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει 1% του ΑΕΠ επιπλέον πλεόνασμα και εκκρεμεί στις Βρυξέλλες η συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια. Αν στις Βρυξέλλες παρθεί απόφαση για σφίξιμο του δημοσιονομικού ζωναριού, τότε η κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για εξομάλυνση των πληρωμών στις δημόσιες επενδύσεις το 2025. Τούτων δοθέντων καταλαβαίνει κανείς ότι αντικειμενικά δύσκολα μπορεί να κάνει κάποιος μακροπρόθεσμους οικονομικούς σχεδιασμούς.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News