Δήμος Μεσολογγίου : Εκδικάζονται οι ενστάσεις για τις δημοτικές εκλογές

Η ένσταση Καραπάνου ζητά την ακύρωση 16 εκλογικών τμημάτων, για να φέρει τα πάνω κάτω

Αύριο, Τρίτη εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η ένσταση που κατέθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος για το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής για το Δήμο Μεσολογγίου.

Η ένσταση αυτή, καθώς υπάρχει και έτερη ένσταση για το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής των εκλογών από το Κώστα Λύρο, αν δικαιωθεί και τελεσιδικήσει δικαιώνοντας το Νίκος Καραπάνο, θα ανατρέψει άρδην την εικόνα που δημιούργησε το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως ανακηρύχθηκε από το Πρωτοδικείο και ουσιαστικά θα οδηγήσει σε εκ νέου στήσιμο της κάλπης…

Ο συνδυασμός «Μεσολόγγι Ξανά Μπροστά» του Νίκου Καραπάνου αρχικά ζήτησε την επανακαταμέτρηση σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Μεσολογγίου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ισχυρίζεται ότι σε 16 από τα 78 εκλογικά τμήματα δεν τηρήθηκε η εκλογική νομοθεσία και ουσιαστικά ζητείται με την ένσταση η ακύρωση των ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο συνδυασμός του Νίκου Καραπάνου ισχυρίζεται ότι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο πρώτο γύρο των εκλογών με υπέρ του διαφορά 59 ψήφων. Επομένως, θα έπρεπε με βάση αυτό το σκεπτικό ο Νίκος Καραπάνος να διεκδικήσει τη δημαρχία από τον Κώστα Λύρο στο δεύτερο γύρο, έτσι αυτόματα ακυρώνεται και η διαδικασία της δεύτερης Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα του Υπουργείου Εσωτερικών ο Σπύρος Διαμαντόπουλος κατάφερε να είναι αυτός που πήγε στο δεύτερο γύρο – και τελικά επικράτησε του Κ. Λύρου- υπερέχοντας του Νίκου Καραπάνου κατά μόλις 1,7% που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 350 ψήφους.

Οι παρατυπίες που επικαλείται ο συνδυασμός του Νίκου Καραπάνου έχουν να κάνουν με πολλές επιμέρους λεπτομέρειες της εκλογικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα καταγγέλλεται ότι σε σάκο ενός εκλογικού τμήματος έχει βρεθεί επιπλέον ένα ψηφοδέλτια από τους ψηφίσαντες. Επίσης καταγγέλλονται αρκετές αναντιστοιχίες στα βιβλία κάποιων δικαστικών αντιπροσώπων, όπως και το γεγονός ότι πλήθος ψηφοδελτίων δεν έχει καθόλου μονογραφεί από το δικαστικό αντιπρόσωπο ή δεν έχουν μονογραφεί όλοι οι σταυροί.

Όλα αυτά θα κριθούν σε πρώτη φάση την ερχόμενη Τρίτη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, ωστόσο όποια απόφαση και αν υπάρξει θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Νίκος Καραπάνος, όσοι και οι έτεροι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα προσφυγής και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο στο ΣτΕ. Πάντως ο Νίκος Καραπάνος, ακόμη και στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί πλήρως, αλλά το Δικαστήριο ακυρώσει πολλά, αλλά όχι και τα 16 εκλογικά τμήματα που ο ίδιος ζητά να ακυρωθούν, δεν αποκλείεται να επιμείνει μέχρι την ολοκληρωτική του δικαίωση.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News