Δήμος Αγρινίου : Έλλειμμα 2,5 εκατ. ευρώ λόγω ενέργειας

Ανείσπρακτα και τέλος ταφής βάζουν σε αβεβαιότητα τα οικονομικά
Περί τα 2,5 εκατ. ευρώ μπήκαν μέσα τα οικονομικά του Δήμου Αγρινίου, λόγω των επιχορηγήσεων στα νομικά πρόσωπα για την ενεργειακή κρίση

Ο ισολογισμός του δήμου Αγρινίου για το 2022 πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο με τις ψήφους, όπως ήταν αναμενόμενο, μόνο της δημοτικής αρχής. Η μεγάλη διαφοροποίηση του ισολογισμού του 2022 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά είναι το γεγονός ότι παρουσιάστηκε έλλειμμα στις οικονομικές καταστάσεις του δήμου Αγρινίου της τάξης των 2 εκατ. ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα το 2022 τα έσοδα ανήλθαν στα 38,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά σχεδόν 1,2 εκατ.  ενώ τα έξοδα έφτασαν τα 40,5 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας επίσης αύξηση κατά 3,7 εκατ. ευρώ περίπου. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το πλεόνασμα που είχαν οικονομικές καταστάσεις του δήμου Αγρινίου στη χρήση του 2021, τότε το έλλειμμα του 2022 φτάνει περίπου τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, όπως ειπώθηκε και από τον ορκωτό λογιστή που παρουσίασε τις οικονομικές καταστάσεις, το έλλειμμα του δήμου Αγρινίου δεν είναι ανησυχητικό υπό την έννοια ότι ο λόγος του κυκλοφορούντος ενεργητικού σε σχέση με τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του δήμου υπολογίζεται σε σχεδόν 8 μονάδες, τη στιγμή που θα υπήρχε πρόβλημα αν ο λόγος αυτός περιορίζονταν κάτω από την μονάδα.

Η αιτία του ελλείμματος δεν είναι άλλη από την ενεργειακή κρίση και τις έκτακτες επιχορηγήσεις, που έδωσε ο Δήμος Αγρινίου σε νομικά του πρόσωπα,  όπως η ΚΟΙΠΑ, η ΚΕΔΑ, οι Σχολικές Επιτροπές και η ΔΕΥΑ Αγρινίου. Η αύξηση στο κόστος του ρεύματος αύξησε τα λειτουργικά έξοδα καθώς και άλλα κόστη, όπως αυτά των συντηρήσεων και του ΧΥΤΑ. Μια σημαντική παράμετρος της ενεργειακής κρίσης είναι ότι η αύξηση των χρεών από τους πολίτες προς τους παρόχους της ενέργειας έφερε και υστέρηση στα έσοδα των Δήμων από τα δημοτικά τέλη, από τη στιγμή που αυτά εισπράττονται μέσω των παρόχων. Στη περίπτωση του Δήμου Αγρινίου, τα ανείσπρακτα τέλη φτάνουν σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Ενώ μια άλλη παράμετρος του όλου προβλήματος είναι ότι οι ΔΕΥΑ της χώρας δεν επιχορηγήθηκαν από το Κράτος για την ενεργειακή κρίση.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης εκτίμησε ότι αν και ενεργειακή κρίση στραγγάλισε τις δυνατότητες του δήμου, παρόλα αυτά λόγω της αύξησης των επιχορηγήσεων το αποτέλεσμα για το δήμο Αγρινίου σε έργα και δράσεις είναι μετρήσιμο. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ισολογισμό του δήμου Αγρινίου ρεαλιστικό, ξεκάθαρο και παραστατικό. Υπογράμμισε μάλιστα πως όλα αυτά επιτεύχθηκαν χωρίς ο δήμος να αυξήσει τα δημοτικά τέλη και βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους οικονομικούς δείκτες. Εντούτοις ο Βασίλης Φωτάκης εξέφρασε και την ανησυχία για το μέλλον φέρνοντας ως παράδειγμα την εκκρεμότητα που υπάρχει με την καταβολή του τέλους ταφής, το οποίο χαρακτήρισε γάγγραινα για τους δήμους.

Από την πλευρά του «Αγρινίου Μπορείς» ο Παναγιώτης Καψάλης υπογράμμισε ότι το έλλειμμα θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την δημοτική αρχή, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας στο δήμο και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο τα ανείσπρακτα μεγαλώνουν και στην περίπτωση που οι αγωγές σε βάρος του δήμου ευδοκιμήσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό τους, τότε το έλλειμμα για το δήμο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Και ο Σταύρος Καμμένος από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία εμφανίστηκε προβληματισμένος για την οικονομική εικόνα του δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επισφαλής η εικόνα του ισολογισμού, αναφέροντας και αυτός με τη σειρά του την πιθανότητα σύντομα να μιλάμε με άλλους όρους, αν έρθουν στην τρέχουσα χρονιά μειωμένη ΚΑΠ, λόγω της καταβολής του τέλους ταφής.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Τίμος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην μείωση των τακτικών επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό ανάμεσα στο 2021 και το 2022, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι από το σύνολο της αυτοδιοίκησης δεν έχουν διεκδικηθεί οι παρακρατηθέντες πόροι προς τους δήμους. «Πίσω από αυτά τα νούμερα κρύβονται πολιτικές που δείχνουν ότι από τοπική διοίκηση βαίνουμε σε μία κατάσταση που θα λειτουργούμε με όρους ΑΕ», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους καταψηφίζει τον ισολογισμό.

Τέλος από το Ανυπότακτο Αγρίνιο, Λευτέρης Τηλιγάδας, τόνισε ότι οι πολιτικές που καταγράφονται μέσα από τα νούμερα του ισολογισμού βρίσκουν αντίθετη την παράταξή του και πρόσθεσε πως επί χρόνια κατά την παρουσίαση του ισολογισμού του δήμου Αγρινίου ακούμε για τις ίδιες επισφάλειες, χωρίς να παρουσιάζεται κάποια βελτίωση.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης απαντώντας σε όλα αυτά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία επισφάλεια και τόνισε το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση ανάγκασε το δήμο Αγρινίου να επιχορηγήσει τα νομικά του πρόσωπα, έγινε προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών που παρέχουν αυτά προς τους δημότες. «Παρά τις μεγάλες απαιτήσεις της εποχής ανταπεξήλθαμε σε όλες τις δυσκολίες, γιατί εκτός από τις επιχορηγήσεις μεταφέραμε και ένα εκατομμύριο ευρώ στα ανταποδοτικά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν ο Δήμος Αγρινίου δεν αναγκάζονταν να προβεί σε αυτές τις επιχορηγήσεις των νομικών προσώπων, η οικονομική εικόνα του δήμου θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News