Eξόφθαλμα το ΥΠΕΝ εμπαίζει την Αιτωλοακαρνανία με την εκτροπή

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ στη Λάρισα, ο εξειδικευμένος στη… διαχείριση των αντιπαραθέσεων στο Μεσολόγγι
Το Υπουργείο λέει ότι οι μελετητές ελεύθερα… επανέφεραν την εκτροπή του Αχελώου

Αν κάποιος -καλή τη πίστη- είχε μια μικρή έστω επιφύλαξη αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την εκτροπή του Αχελώου, δεν θα πρέπει να την έχει.

Γιατί, οι εκδηλώσεις διαβούλευσης που έγιναν σε Μεσολόγγι και Λάρισα για τα Σχέδια Διαχείρισης των Ποταμών (τα οποία επαναφέρουν το σενάριο της εκτροπής) είναι δηλωτικές και εξόχως σημειολογικές. Πρώτα απ΄ όλα,γιατί ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος εμφανίστηκε μόνο στη Λάρισα για να κουβεντιάσει με τους τοπικούς φορείς, ενώ στο Μεσολόγγι το Υπουργείο μας έστειλε ένα διαμεσολαβητή εξειδικευμένο στη… διαχείριση των αντιπαραθέσεων…

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης κατά την παρουσία του στη Λάρισα υποστήριξε ότι οι μελετητές «είχαν το ελεύθερο» από το Υπουργείο να προτείνουν ό,τι κρίνουν επιστημονικά καλύτερο, χωρίς a priori απαγορεύσεις σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα. Αυτά υποστήριξε ο κ. Βαρελίδης και όποιος θέλει βεβαίως τον πιστεύει… Σημασία έχει ότι λίγα 24ωρα αργότερα με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Star επιβεβαίωσε ότι βγαίνουν από τα συρτάρια τα παλιά σχέδια εκτροπή του Αχελώου.

Πως άραγε γίνεται αυτή η δήλωση από τη στιγμή που υποτίθεται ότι η διαβούλευση είναι εν σε εξέλιξη; Δυστυχώς οι διαβουλεύσεις είναι πλέον σαφές ότι στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται για τυπικούς και μόνο λόγους και απλά υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Τόσο μάλιστα προειλημμένες, που λειτουργούν ως εντολή στους μελετητές. Και ας λέει ο κύριος Γενικός για το «το ελεύθερο» που είχαν μελετητές. Όπως φαίνεται θα τα πούμε ξανά στο ΣτΕ για τον Αχελώο… Γιατί, ακόμη κι οι μελετητές ελεύθερα επανέφεραν την εκτροπή, μένει να δούμε αν οι προτάσεις τους είναι σύμφωνες με εθνικό δίκαιο και τις κοινοτικές οδηγίες για τη διαχείριση των υδάτων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News