Κουίζ… με τον αριθμό -και όχι τα πρόσωπα- των αντιδημάρχων έχει ο Γ. Παπαναστασίου

Πρώτα θα πρέπει να ξέρει πόσους θα μπορεί να ορίσει αντιδημάρχους

Αυτή την περίοδο όλοι οι δήμαρχοι, είτε νεοεκλεγέντες είτε επανεκλεγέντες κάνουν τις σκέψεις τους για τη νέα δημοτική περίοδο και τους στενούς τους συνεργάτες. Αν όμως περιμένετε ονοματολογία για το δήμο Αγρινίου, τέτοια δεν υπάρχει ακόμη… Και αυτό γιατί ο Γιώργος Παπαναστασίου βρίσκεται σε μία κάπως δύσκολη θέση μην ξέρει 100% τον αριθμό των αντιδημάρχων που θα έχει δικαίωμα να ορίσει.

Με το υφιστάμενο καθεστώς ο Δήμος Αγρινίου έχει 12 αντιδημάρχους, εννέα έμμισθους και τρεις άμισθους. Όμως οι αντιδήμαρχοι που προκύπτουν με βάση τον πληθυσμό για το δήμο Αγρινίου θα έπρεπε να είμαι έξι, έχουν γίνει όμως εννέα με σχετική ρύθμιση που είχε περάσει παλιότερα, για τους δήμους -όπως ο Δήμος Αγρινίου- που προήλθαν από συνένωση πολλών καποδιστριακών δήμων (σ.σ. από 10 πρώην δήμους προέκυψε ο καλλικρατικός δήμος Αγρινίου). Αυτά ισχύουν σήμερα. Το νέο καθεστώς όμως φέρνει διάφορες αλλαγές. Πρώτα από όλα γιατί δίνεται η δυνατότητα με την κατάργηση των νομικών προσώπων να προστεθούν δύο αντιδήμαρχοι ακόμη. Όμως στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε για τους δήμους δεν συμπεριελήφθη και η διάταξη που αφορά τους δήμους πού προέρχονται από μεγάλες συνενώσεις. Έτσι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Δήμος Αγρινίου δικαιούται βάσει του πληθυσμού έξι αντιδημάρχους, δύο για λογαριασμό των καταργούμενων νομικών προσώπων και δύο άμισθους αντιδημάρχους. Σύνολο δηλαδή 10. Παρόλα αυτά υπάρχει προφορική δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών πως η διάταξη σχετικά με την προσαύξηση των αντιδημάρχων για τους δήμους, που προήλθαν από μεγάλες συνενώσεις, θα επανέλθει. Όμως ακόμη και έτσι, δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η ίδια προσαύξηση για τρεις αντιδημάρχους, ενδεχομένως να είναι και δύο. Εάν λοιπόν διορθώσει το Υπουργείο αυτό το θέμα, θα μιλάμε για 13 ή για 12 αντιδημάρχους.

Πάντως ο Γιώργος Παπαναστασίου δεν είμαι καθόλου προληπτικός για να φοβάται τον αριθμό 13…. Με 49% εξάλλου που πήρε στις πρόσφατες εκλογές, λίγα πράγματα μπορεί να φοβάται…. Οι 13 θέσεις όμως αντιδημάρχων σε κάθε περίπτωση θα του έλυναν τα χέρια, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο που έχει στο μυαλό του αναφορικά και με την ανθρωπογεωγραφία των πόστων που θα μοιραστούν.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News