Δ. Κουρέτας: Ίσως σύμμαχος κατά της εκτροπής του Αχελώου

Πιο λογικός ο Κουρέτας, αλλά η εκτροπή είναι πρωτίστως θέμα κυβέρνησης

Τελικά ίσως ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ίσως να αποδειχθεί «σύμμαχος» της Αιτωλοακαρνανίας στη μάχη για τη μη εκτροπή του Αχελώου, που επαναφέρει η Κυβέρνηση ως προοπτική μέσα από τα Σχέδια Διαχείρισης των Ποταμών, που αναθεωρούνται αυτή την περίοδο.

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε το πρόγραμμά του για τη Γεωργική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό κείμενο των 49 σελίδων και εκεί όχι μόνο δεν αναφέρεται η εκτροπή, αλλά ούτε καν το όνομα του ποταμού.

Το πρόγραμμα Κουρέτα εν ολίγοις προβλέπει να μεγαλώσει ο Πηνειός και η λίμνη Κάρλα και τη μετατροπή της σε αρδευτικό ταμιευτήρα. Σε αυτό το σημείο ο νέος Περιφερειάρχης φαίνεται ότι συμφωνεί σε μεγάλο, αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό, με την έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που εκλήθησαν από την κυβέρνηση για να συνδράμουν στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Μάλιστα ο Δημήτρης Κουρέτας έκανε σχετικές δηλώσεις κατά της εκτροπής του Αχελώου στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στην «Πελοπόννησο».

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Δ. Κουρέτας κατά την προεκλογική περίοδο και ιδίως μετά της πρώτης και δεύτερης Κυριακής είχε κάνει σχετικές δηλώσεις υπέρ της ολοκλήρωσης του φράγματος της Συκιάς που είναι έργο κεφαλής για την εκτροπή του Αχελώου. Τότε βέβαια ήταν προεκλογική περίοδος… Σε κάθε περίπτωση ο νέος Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας δεν είναι σαν τον Αγοραστό, που «διαφήμιζε» τον Αχελώο ως το πιο «πράσινο» έργο της Ευρώπη τη στιγμή που η Ευρώπη το έχει «κόψει» επανειλημμένως.

Από την άλλη βέβαια τα έργα της εκτροπής του Αχελώου δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά των συναρμοδίων Υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος. Επομένως, σημασία έχει πρωτίστως τι λέει και τι κάνει η Κυβέρνηση και όχι η Περιφέρεια. Αν πάντως υπό τον Δ. Κουρέτα η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν «καίγεται» για τον Αχελώο, τότε είναι πιο πιθανό και η κυβέρνηση να σταματήσει να παρεκτρέπεται με την εκτροπή.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News