To ψήφισμα του Δήμου Ναυπακτίας για το νέο δικαστικό χάρτη

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την πλήρη αντίθεσή μας στο επαπειλούμενο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ενδεχομένως του ιστορικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, που εδρεύει στην Ιερά Πόλη και περαιτέρω ίσως του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου, το μοναδικό Ειρηνοδικείο της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου που διασώθηκε από τα επτά (7) μετά την κατάργηση όλων των υπολοίπων το 2012.

Ο Δήμος Ναυπακτίας, τρίτος σε έκταση, αλλά ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος Δήμος της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και ολόκληρη η τοπική κοινωνία διατρανώνουν με απόλυτο τρόπο τη θέλησή τους να παραμείνει και να αναβαθμιστεί το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου, στο οποίο δραστηριοποιούνται τριάντα ένα (31) δικηγόροι, έχοντας τις επαγγελματικές τους έδρες στη Ναύπακτο. Πέραν τούτου υπάρχει ιδιόκτητο Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο παραδίδεται μετά από εκτενή ανακαίνιση και αναβάθμιση, έτοιμο να υποδεχτεί σε υποδομή πολλαπλάσιο όγκο δικαστικών υποθέσεων, το οποίο είναι το μόνο πλήρως στελεχωμένο από υπαλλήλους, διαθέτοντας 11 υπαλλήλους (7 γραμματείς, 3 επιμελητές και 1 προσωποπαγή θέση).

Σημειωτέον το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου εξυπηρετεί έναν πληθυσμό είκοσι πέντε χιλιάδων (25000) κατοίκων, μέγα μέρος των οποίων κατοικεί σε σαράντα και πλέον ορεινές κοινότητες με πολύ δύσκολη πρόσβαση, ορισμένες εκ των οποίων απέχουν σχεδόν 100 χιλιόμετρα από την έδρα και σε χρόνο μεγαλύτερο της μιάμισης ώρας και δίχως σταθερή και ασφαλή συγκοινωνία. Η προηγούμενη κατάργηση του μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ναυπάκτου δημιούργησε τεράστια προβλήματα νομικής ερημώσεως για το Δήμο, δεδομένου ότι είχε σχεδόν ίσο αριθμό υποθέσεων με το αντίστοιχο του Μεσολογγίου και εξανάγκασε τους κατοίκους ιδίως των ορεινών οικισμών, που τυγχάνουν οικονομικά ασθενείς να προσθέσουν επιπλέον πενήντα (50) χιλιόμετρα προκειμένου να εκδικάσουν υπό οποιαδήποτε ιδιότητα τις ανάλογες
ποινικές υποθέσεις τους.

Η ενδεχόμενη απειλή κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, το οποίο εκτός του ότι τυγχάνει από τα ιστορικότερα της χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1831 μόλις μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, το οποίο πολλά όφειλε στη θυσία των ελεύθερων πολιορκημένων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, καθότι τούτο καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική έκταση των Δήμων Ναυπακτίας, Ι. Π. Μεσολογγίου και Ξηρομέρου, έκταση που δικαιολογεί τουλάχιστον τρία (3) Πρωτοδικεία. Το Δικαστικό Μέγαρο διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, αφού έλαβε χώρα και μερική ενεργειακή του αναβάθμιση και επίκειται άμεσα περαιτέρω εκτεταμένη ανακαίνισή του.

Το ως άνω Πρωτοδικείο είναι πλήρως στελεχωμένο από Δικαστές και υπαλλήλους, ενώ στεγάζει και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, στο οποίο υπάγεται και η περιφέρεια της Λευκάδος και έχει αυξανόμενη ροή δικαστικών υποθέσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και η αντιμετώπισή τους απαιτεί ιδιαίτερη νομική εξειδίκευση. Η όποια σκέψη για κατάργηση ή δια του μεταβατικού τρόπου συγχώνευσή του, πέραν του ότι είναι ιστορικό ανοσιούργημα θα δυσκολέψει καταστροφικά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, πρωτίστως στους κατοίκους του Δήμου Ναυπακτίας αλλά και τους κατοίκους των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Ξηρομέρου. Το κυριότερο όμως είναι ότι στην Ι.Π. Μεσολογγίου είναι και ήταν ανέκαθεν η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος η επαπειλούμενη κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ενός Εφετείου που δημιουργήθηκε μόλις το 2012, εν μέσω οικονομικής κρίσεως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το οποίο επιτάχυνε την απονομή Δικαιοσύνης και αποσυμφόρησε το Εφετείο Πατρών και στο οποίο δημιουργήθηκε η αναγκαία υποδομή, θα αυξήσει εκτός των άλλων σημαντικά το κόστος των κατοίκων στην πρόσβαση στο αναγκαίο Δεύτερο Βαθμό Δικαιοσύνης. Επιπρόσθετα η κατάργηση του ως άνω Εφετείου θα υποβαθμίσει έτι περισσότερο τη μεγαλύτερη στη χώρα Περιφερειακή Ενότητα, εκείνη της Αιτωλοακαρνανίας. Στην απευκταία περίπτωση λοιπόν που θέλει παραμείνει ένα Πρωτοδικείο στην ΠΕ Αιτωλ/νίας τούτο θα πρέπει να είναι του Μεσολογγίου.

Απευθύνουμε πρόσκληση στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Ξηρομέρου και τους λοιπούς Δήμους της Αιτ/νίας, καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στον κ. Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, στους κ.κ. Βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Φλωρίδη και τον κ. Υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα, στις ηγεσίες των ανωτάτων Δικαστηρίων , καθώς επίσης και σε όλους του τοπικούς φορείς, να ενσκήψουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή στο σοβαρό αυτό ζήτημα και να συμπαραταχθούν στο Δήμο Ναυπακτίας και το Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου ώστε να διατηρηθούν όλες οι ως άνω υφιστάμενες δικαστηριακές οντότητες.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News