Αγωγές κατά της 6ης ΥΠΕ από γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που διεκδικούν αποζημίωση

Καταγγέλλουν ότι ενώ σε άλλες ΥΠΕ δόθηκαν αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης η 6η ΥΠΕ τους την αρνείται

Με αγωγές κατά της 6ης ΥΠΕ στρέφονται γιατροί για την αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ, που εκτιμούν ότι δικαιούνται βάσει νόμου με τη συνταξιοδότησή τους.

Γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων του ΙΚΑ, που εργάζονταν με συμβάσεις αορίστου χρόνου το 2015 μεταφέρθηκαν στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ανά την χώρα, χωρίς να μεταβληθεί το εργασιακό τους καθεστώτος και παρέμειναν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Σύμφω-να και με το Προεδρικό Διάταγμα 410/1988 το εν λόγω προσωπικό δικαιούται αποζημίωση λόγω συνταξιο-δότησης.

Ωστόσο όπως καταγγέλλεται ενώ σε άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες οι αποζημιώσεις αυτές λόγω συνταξι-οδότησης καταβάλλονται κανονικά, αυτό δεν συμβαίνει στην περιοχή ευθύνης της 6ης ΥΠΕ, η οποία φαίνεται ότι κάνει διαφορετική ερμηνεία των διατάξεων.

Το θέμα έχει ανακινηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν μέσω ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, την περίοδο προ των εκλογών, είχε παραδεχθεί ότι υφίσταται θέμα απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. «Θα επιθυμούσα αυτή η λύση να βρεθεί το συντομότερο δυνατό και πριν τις εκλογές, με το σκεπτικό ότι δεν θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν διαφορετικό καθεστώς, γιατί στις άλλες ΥΠΕ έχει επέλθει πλήρης ερμηνεία στην κατεύθυνση την ο-ποία λέτε» είχε απαντήσει ο Θ. Πλεύρης.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν οι εκλογές και αρκετοί μήνες η 6η ΥΠΕ δεν έχει αλλάξει στάση επί του θέματος. Έτσι πλέον αρκετοί γιατροί, αυτού του καθεστώτος από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως πληροφορείται το AγρίνιοCulture.gr , στρέφονται δικαστικά κατά της 6ης ΥΠΕ διεκδικώντας αυτές τις 15.000 ευρώ της αποζημίωσης. Υποστηρίζουν μάλιστα πως δεν πρόκειται για καταγγελία των συμβάσεών τους, έτσι ώστε να μην δικαιούνται αποζημίωση, αλλά για συνταξιοδότησή τους.

Τι απαντά η Αγαπηδάκη

Το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτου Ζαμπάρα προς το Υπουργείο Υγείας.

Σε γραπτή της απάντηση η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, εν αντιθέσει με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου που τουλάχιστον αναγνώριζε ότι υπάρχει ζήτημα, επικαλείται σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο δεν προβλέπεται αποζημίωση για τους γιατρούς του ΙΚΑ.

Αναλυτικά στην απάντηση Αγαπηδάκη αναφέρεται :
»Στους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ που υπηρετούσαν στο ΙΚΑ με συμβάσεις του άρθρου 10 του Ν. 1204/1972, δεν μπορεί να καταβληθεί η αποζημίωση του άρθρου 55 του Π.Δ/τος 410/88, καθόσον η σχέση που τους συνδέει με την οικεία ΥΠΕ (6η ) είναι αυτή του άρθρου 10 του Ν.Δ. 1204/1972 για την οποία δεν προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης στην περίπτωση καταγγελίας της, σύμφωνα με το υπ΄ αρ. πρ. 2/73862/ΔΕΠ/14-12-2016 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σημειώνεται δε ότι και κατά την περίοδο 2015-2019, στις περιπτώσεις εκείνες που χρειάστηκε να συνταξιοδοτηθούν ιατροί που υπηρετούσαν στην 6η Υ.ΠΕ. με πλαίσιο όμοιο ακριβώς με αυτό που περιγράφεται ως άνω, ουδέποτε εδόθη αποζημίωση».

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση Αγαπηδάκη δεν αφορά τον πυρήνα του θέματος καθώς αναφέρεται σε καταγγελία των συμβάσεων και όχι στην αυτοδίκαιη λύση λόγω συνταξιοδότησης. Όπως και να ‘χει τα προαναφερθέντα θα κριθούν πλέον από τα δικαστήρια.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News