«Άνοιξη» τον Οκτώβριο σε εστίαση – καταλύματα τον Οκτώβριο στην Αιτωλοακαρνανία

Υψηλότερος τζίρος και στο γ’ τρίμηνο για τις επιχειρήσεις στο κλάδο του τουρισμού

Με διψήφιες αυξήσεις στο τζίρο τους «έτρεξαν» καταλύματα και εστίαση τον περασμένο Οκτώβριο, συνεχίζοντας την καλή πορεία των προηγούμενων μηνών.

Αύξηση 15% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις της χώρας που παρέχουν καταλύματα καθώς ανήλθε σε σχεδόν 750 εκατ. ευρώ, έναντι των 651,9 εκατ. τον Οκτώβριο 2022.Με βάση επίσης τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2023 ανήλθε σε 214 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022.

Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2023 ανήλθε σε 963.600.201 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 846.336.540 ευρώ.

Τζίρο υψηλότερο ακόμη και από αυτόν του Μαΐου είχαν τον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις εστίασης και καταλυμάτων, ακόμη και στην Αιτωλοακαρνανία, μια περιοχή που δεν κατατάσσεται στις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της χώρας, ωστόσο το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την εικόνα της πολύ αυξημένης τουριστικής κίνησης σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα μέσα του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός τζίρος και των δύο κλάδων στην Αιτωλοακαρνανία σημείωσε αύξηση τον Οκτώβριο κατά 5,8% σε σχέση με πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι έστω και οριακά για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο τζίρος του Οκτωβρίου αυξήθηκε καθώς ανήλθε στα
2.236.182 ευρώ έναντι 2.126.216 το Μάιο.

10,4% πάνω η εστίαση στην Αιτωλοακαρνανία το γ’ τρίμηνο

Παράλληλα η ΕΛΣΤΑ ανακοίνωσε και τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2023, την περίοδο δηλαδή Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, που συνιστά και την «καρδιά» της τουριστικής κίνησης.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων , ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2023 σημείωσε αύξηση 5,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2022. Οι επιχειρήσεις των καταλυμάτων στην Αιτωλοακαρνανία το γ’ τρίμηνο κατάφεραν να κινηθούν πάνω από το εθνικό μέσο όρο, καταγράφοντας αύξηση κατά 7%, με το τζίρο τους να ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2023 σημείωσε αύξηση 5,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2022, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία κατά την ίδια περίοδο οι επιχειρήσεις είδαν το τζίρο τους να αυξάνεται κατά 10,4%.

Φυσικά ένα μέρος του τζίρου των επιχειρήσεων είναι πληθωριστικό, όμως με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 έβαινε έστω και αργά μειωμένος, αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση στο τζίρο δεν σηματοδοτεί τις καλύτερες εισπράξεις για το κλάδο εξ’ αιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News