Για το διάλογο -που ο ίδιος δεν ανοίγει- μιλά ο Φλωρίδης

Από μηδενική βάση, λέει τώρα ο Φλωρίδης για το διάλογο που δεν ανοίγει

«Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης, ενημέρωσε τα μέλη του Προεδρείου, ότι δεν υιοθετεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ότι ο διάλογος ξεκινά από μηδενική βάση». Αυτό αναφέρεται αυτολεξεί μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μετά από τη συνάντηση του Προεδρείου της με τον αρμόδιο Υπουργό Παραμονές των Χριστουγέννων, με αντικείμενο το νέο δικαστικό χάρτη.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν το Υπουργείο να άφησε να διαρρεύσει ένα πόρισμα με το οποίο δεν συμφωνεί. Ή μήπως το άφησε να διαρρεύσει για να ψαρέψει αντιδράσεις; Επιπλέον, γεννάται το ερώτημα αν πράγματι ο διάλογος ξεκινά από μηδενική βάση, θα πει επιτέλους το Υπουργείο ποια άποψη έχει στο θέμα του δικαστικού χάρτη; Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει την άποψη μιας συμβουλευτικής – γνωμοδοτικής επιτροπής του Υπουργείου, την άποψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, την άποψη διαφόρων τοπικών παραγόντων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά το Υπουργείο που θα νομοθετήσει δεν έχει εκφραστεί… Και ειρήσθω εν παρόδω σε μεμονωμένες περιπτώσεις η ηγεσία του Υπουργείου παρέχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συγχωνευτούν Εφετεία ή Ειρηνοδικεία.

Ο διάλογος δεν μπορεί να έχει μηδενική βάση, γιατί τη βάση στην όποια συζήτηση μπορεί να την βάλει μόνο αυτός που έχει την αρμοδιότητα να νομοθετήσει. Προφανώς ο Γ. Φλωρίδης επιχειρεί σε αυτή την ιστορία των αλλαγών στη Δικαιοσύνη μια σειρά από τακτικισμούς, με σκοπό να περάσει αυτή η μεταρρύθμιση με όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις. Η Δικαιοσύνη ομολογουμένως είναι ο πιο δύσκαμπτος θεσμός σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News