Μοντέλο αλά ΔΕΥΑ και Θεσσαλίας και στους ΤΟΕΒ;

Έρχεται μοντέλο Ενιαίου Φορέα στους ΤΟΕΒ

Καλή και ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τον δικαστικό χάρτη, αλλά το πιο κρίσιμο για την ελληνική περιφέρεια είναι το ζήτημα της διαχείριση των νερών και των αρδευτικών δικτύων. Στο κομμάτι αυτό η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε ευρείες συγχωνεύσεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι θα υπάρξει πιθανότατα ένα παρόμοιο μοντέλο για του Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη με μοντέλο τη Θεσσαλία, στην οποία λόγω των πλημμυρών έχει δοθεί προτεραιότητα, σε κάθε Περιφέρεια προβλέπεται ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που λειτουργούν. Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο το κρίσιμο εδώ είναι το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης καθώς είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι ΤΟΕΒ ανά τη χώρα είναι καταχρεωμένοι. Και αυτό είναι μονάχα ο πρώτος σκόπελος σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το ζήτημα των πόρων, του προσωπικού, των αρμοδιοτήτων για να λειτουργήσουν τα νέα σχήματα είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο.

Kαι επειδή τα επόμενα χρόνια πρόκειται να ολοκληρωθούν και τα αρδευτικά έργα του προγράμματος Ύδωρ 2.0 είναι δεδομένο ότι απαιτείται μεταρρύθμιση στο χώρο του ΤΟΕΒ για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και τα έργα αυτά αφεθούν ασυντήρητα στην τύχη τους.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News