Εξαίρεση από τον κανόνα του ενός Πρωτοδικείου ανά νομό θέλει η Αιτωλοακαρνανία

Τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Αγρινίου ενημερώθηκαν σήμερα από το πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Νικάκη για τη σύσκεψη της Τρίτης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου σε πρώτη φάση είναι ικανοποιημένος από τη δέσμευση για τη διατήρηση του Εφετείου Αγρινίου ως έχει. Από εκεί και πέρα όμως σε σχέση με τα Πρωτοδικεία το αίτημα του νομικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας είναι να υπάρξει εξαίρεση για την Αιτωλοακαρνανία στον κανόνα του ενός Πρωτοδικείου ανά νομό. Μάλιστα στο πλαίσιο της ενοποίησης Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων ζητείται η αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου σε περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Σύμφωνα με το Δ. Νικάκη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπουγάς ενημέρωσε ότι δύο θα είναι οι εξαιρέσεις στον κανόνα του ενός Πρωτοδικείου ανά νομό : του Έβρου (με τα Πρωτοδικεία Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης) και του νησιωτικού Αιγαίου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας. Το αίτημα λοιπόν της Αιτωλοακαρνανίας είναι να αποτελέσει την τρίτη εξαίρεση.

Στην επιχειρηματολογία του ο νομικός κόσμος της περιοχής επικαλέστηκε μεταξύ άλλων τη μεγάλη έκταση του νομού αλλά και τον πληθυσμό του.«Ψυχανεμίζομαι ότι ακουστήκαμε, θα λάβουν υπόψη τα δικά μας επιχειρήματα, θα είμαστε η τρίτη εξαίρεση ούτως ώστε στο δικό μας το Νομό, να παραμείνουν τα δύο Πρωτοδικεία ως κεντρικά, δηλαδή ως έχουν» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου.

Αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επιμείνει στο σχεδιασμό που φαίνεται ότι έχει, τότε μόνο το Πρωτοδικείο Αγρινίου φαίνεται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει και το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου θα λειτουργεί ως περιφερειακό, εν είδει μεταβατικού, “απορροφώντας” και το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου.

Πάντως οι δικηγόροι του Αγρινίου αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής τους με το ισχύον πλαίσιο μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News