Τέλος για έξι υποθηκοφυλακεία στην Αιτωλοακαρνανία – Ενσωματώνονται σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Κλείνουν, με απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, 139 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα. Οι υπηρεσίες τους μεταφέρονται στο πλησιέστερο σε αυτά υποκατάστημα ή γραφείο του κτηματολογίου. Το στοίχημα για το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι τώρα η ομαλή τους ενσωμάτωση, καθώς «μεταφέρονται» και περίπου 150.000 εκκρεμείς υποθέσεις.

Οταν το 2018 αποφασίστηκε η μετατροπή του Ελληνικού Κτηματολογίου από ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, τέθηκε και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα μετάβασης από το σύστημα των 392 έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων στη νέα δομή του κτηματολογίου (92 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του κτηματολογίου). Η πρώτη προθεσμία ήταν στις 17 Ιανουαρίου 2020 και αποδείχθηκε μη ρεαλιστική στην πράξη, καθώς μέχρι τα μέσα του 2019 είχαν κλείσει μόλις δύο υποθηκοφυλακεία. Ακολούθησαν ακόμη δύο παρατάσεις, με την τελευταία να έχει μεταθέσει το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων στις 17 Ιανουαρίου 2024.

Έτσι στις 17 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για το κλείσιμο 139 υποθηκοφυλακείων. Μεταξύ αυτών στην Αιτωλοακαρνανία κλείνουν έξι υποθηκοφυλακεία και συγκεκριμένα τα υποθηκοφυλακεία Εχίνου (ειδικό άμισθο), Βάλτου (ειδικό άμισθο) και Σολλίου (μη ειδικό άμισθο) που ενσωματώνονται στο Υποκατάστημα στο Κτηματολογίου στο  Αγρίνιο, καθώς και τα Υποθηκοφυλακεία Αστακού Ξηρομέρου (μη ειδικό άμισθο), Άνω Χώρας Αποδοτίας (μη ειδικό άμισθο) και Προσχίου (μη ειδικό άμισθο) που ενσωματώνονται στο Υποκατάστημα του Κτηματολογίου στο Μεσολόγγι. Μεταξύ των υποθηκοφυλακείων που δεν έχουν κλείσει ακόμη είναι αυτά του Θέρμου και της Βόνιτσας.

Προκειμένου το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων να επιταχυνθεί, έγιναν πέρυσι δύο βασικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας: πρώτον, αποφασίστηκε ότι τα γραφεία μπορούν να καταργηθούν χωρίς να έχουν διεκπεραιώσει όλες τις αποφάσεις τους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (λ.χ. συμβόλαια που δεν έχουν καταχωρισθεί), με τα κτηματολογικά γραφεία στα οποία θα υπαχθούν να αναλαμβάνουν αυτή την υποχρέωση. Δεύτερον, η χωρική αρμοδιότητα των υποθηκοφυλακείων να «αναληφθεί» από το κοντινότερο γεωγραφικά γραφείο του κτηματολογίου (υπενθυμίζεται ότι σε κάποιες περιοχές, λ.χ. στη νότια Πελοπόννησο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποθηκοφυλακείων ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ αντίθετα στη Μακεδονία είναι περιορισμένος). Να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (αρμόδιος για το κτηματολόγιο) Κώστας Κυρανάκης, οι εκκρεμείς υποθέσεις των υποθηκοφυλακείων αγγίζουν τις 150.000. Οπως εξήγησε, ο βασικός λόγος των καθυστερήσεων είναι ο νομικός έλεγχος των πράξεων, που σε κάποια γραφεία εκκρεμεί έως και τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News