Με κοπή βασιλόπιτας η 13η συνάντηση της ομάδας «Το σεντούκι του παππού»

Και ένα αφιέρωμα στην αείμνηστη Μαίρη Χρυσικοπούλου

Η Μηχανικός Πληροφορικής και συγγραφέας Αριάδνη Δάντε (Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου), ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Νομού Αιτωλοακαρνανίας Θεόδωρος Τσιλίκας και τα μέλη της ομάδας «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας (Αγγελόκαστρο) και έκοψαν τη βασιλόπιτα για το καλωσόρισμα της χρονιάς. Στο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην αείμνηστη Μαίρη Χρυσικοπούλου και προσεγγίστηκε το ευαίσθητο θέμα της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Στη 13η συνάντηση η ομάδα ταξίδεψε στην Εσθονία της Ευρώπης μέσα από ένα μοιρολόι.

Το περασμένο Σάββατο οι καλεσμένοι και τα μέλη της ομάδας «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας για να ανοίξουν για μια ακόμη φορά το περίφημο σεντούκι και να ταξιδέψουν σε μια χώρα του κόσμου.

Το πρώτο άνοιγμα της ομάδας του σεντουκιού για το 2024 ξεκίνησε με την κοπή της βασιλόπιτας και ένα αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο άνθρωπο του Πολιτισμού. Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες από το Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου, γονείς και φίλοι κάθισαν στα παλιά θρανία, αντάλλαξαν τις ευχές τους με τον Θεόδωρο Τσιλίκα και την Αριάδνη Δάντε και καλωσόρισαν τη νέα δημιουργική χρονιά. Την ομάδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης, το μέλος της Κοινότητας Αγγελοκάστρου, κ. Σωτήριος Ι. Καραλής, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου, κ. Κωνσταντίνα Καραλή, καθώς και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγγελοκαστριτών Αθήνας και Περιχώρων, κ. Αντώνης Κατσαντώνης.

Η σπουδαία «Καλεσμένη» του Σαββάτου ήταν η αείμνηστη Μαίρη Χρυσικοπούλου. Η Αριάδνη Δάντε φρόντισε μέσα από το εκτενές αφιέρωμα στη μνήμη της σπουδαίας Αγρινιώτισσας, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, να εμπνεύσει τα παιδιά με το έργο της και να τα προτρέψει να μην λησμονήσουν την υπόσχεση της Πολιτείας για τη δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου στην πόλη του Αγρινίου, που θα διαφυλάξει τον πολύτιμο λαογραφικό θησαυρό της υπερδραστήριας ιδρύτριας και πρόεδρου του Λαογραφικού-Ιστορικού-Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας.

Τα μέλη της ομάδας και οι καλεσμένοι παρατήρησαν με τη βοήθεια του Άκη Κομπιουτεράκη – του φορητού υπολογιστή -, αλλά και του Έκτορα – προτζέκτορα – το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την οικία της Μαίρης Χρυσικοπούλου στη γιγαντοοθόνη του Μουσείου και έλαβαν πολλές συμβουλές από τη συγγραφέα για τη λήψη φωτογραφιών και τη σπουδαιότητα των διάφορων οπτικών γωνιών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη ζωή, στα εκθέματα του σπιτιού της κυρίας Μαίρης, καθώς και στην αγάπη με την οποία τα περιστοίχιζε. Τα παιδιά μυήθηκαν στην τέχνη της αναζήτησης πληροφοριών στον Παγκόσμιο Ιστό για ένα πρόσωπο, διαπίστωσαν τη χρησιμότητα του προγράμματος παρουσίασης Powerpoint και αντιλήφθηκαν τη δύναμη της τεχνολογίας που μπορεί και κρατάει ζωντανή τη μορφή ενός ανθρώπου στον χρόνο.

Στη συνέχεια, η Αριάδνη άνοιξε το σεντούκι του παππού και έβγαλε από μέσα του το ποίημα «Θρήνος στο φεγγάρι». Το ποίημα προέρχεται από την ήπειρο της Ευρώπης και τη χώρα της Εσθονίας. Βρίσκεται στον αριθμό 498 του Α’ Τόμου Παγκόσμιας Δημοτικής Ποίησης του Περικλή Καίσαρη και περιλαμβάνει τους στίχους ενός μοιρολογιού. Μια μαθήτρια από την ομάδα αφηγήθηκε το ποίημα στο κοινό, ενώ η συγγραφέας σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο πενθεί και θρηνεί η Εσθονή ηρωίδα του ποιήματος. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μοιρολόι, η ηρωίδα εύχεται να υπάρχει αγάπη και τελικά ο θρήνος της καταλήγει σε μια ωδή για την κυριαρχία της αγάπης. Έπειτα, το ποίημα παραλήφθηκε από μια άλλη μικρή μαθήτρια προκειμένου να ζωγραφίσει τη σχετική εικόνα, ώστε στην επόμενη συνάντηση της ομάδας να δημιουργηθεί μια νέα ιστορία, αλλά και μια μεγάλη, διαδικτυακή περιήγηση στην Εσθονία.

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας από τον κύριο Παναγιώτη Γιαννιώτη και την κυρία Κωνσταντίνα Καραλή. Οι τυχεροί της βραδιάς για τα παιδιά ήταν ο Βαγγέλης Κασιδιάρης και για τους μεγάλους ο Παναγιώτης Γιαννιώτης και τους δόθηκαν αντίστοιχα δώρα και βιβλία, που επιμελήθηκε η κυρία Αριάδνη Δάντε.

Ευχαριστούμε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή και απευθύνουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Παναγιώτη Καρόπουλο για την ευγενική προσφορά της βασιλόπιτας.

Υπενθυμίζουμε πως «Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών, γονιών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη.

Στο έργο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα και για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τη συγγραφέα (ariadnidante @ gmail . com). Μέσα από τις συναντήσεις η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε ευελπιστεί να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες, ώστε να γίνουν δημιουργοί περιεχομένου και να αναδείξουν την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News

13η Συνάντηση για «Το σεντούκι του παππού» με  κοπή βασιλόπιτας