Παναιτωλικός: Διπλό τετράδας στην Κρήτη για το Κύπελλο

Με αξιώσεις για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Παναιτωλικός διεκδικεί την είσοδό του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας μετά τη νίκη του επί του ΟΦΗ με 1-2 στο Ηράκλειο.

Ο Παναιτωλικός έδειξε πιο ορεξάτος από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και κατάφερε να ανοίξει και το σκορ στην πρώτη του καλή στιγμή! Ήταν στο 19ο λεπτό, όταν οι φιλοξενούμενοι αντεπιτέθηκαν αστραπιαία και ο Μπουζούκης βρήκε τον Ντουάρτε. Ο Πορτογάλος με τη σειρά του γύρισε την κατάλληλη στιγμή στον Ζοάο Πέδρο, που νίκησε τον Σωτηρίου στο τετ α τετ.

Οι Κρητικοί προσπάθησαν να βγάλουν αντίδραση, με τον Στεργιάκη να προλαβαίνει τον Ντίκο στο 25′ και τον Μπάκιτς να σουτάρει άστοχα δύο λεπτά αργότερα.Ένα ψηλοκρεμαστό σουτ του Βούρου στο 30′ βρήκε σε ετοιμότητα τον τερματοφύλακα του Παναιτωλικού, με τους φιλοξενούμενουν να φτάνουν κοντά στο 2-0 στο 34′, όταν ο Σωτηρίου έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Ζοάο Πέδρο μέσα από την περιοχή.
Ένα επικίνδυνο γύρισμα του Ντίκο στο 37′ πέρασε ανεκμετάλλευτο από Μπάκιτς-Μοσκέρα, με την τελευταία καλή στιγμή του πρώτου ημιχρόνου να καταγράφεται στις καθυστερήσεις του, όταν ο επιθετικός από το Μάλι έστειλε άουτ την μπάλα με βολέ.

Τα «θέματα» που είχε ο ΟΦΗ διέγνωσε και ο προπονητής του και δεν ήταν τυχαίο πως στην ανάπαυλα προχώρησε σε τριπλή αλλαγή. Μάλιστα του «βγήκε» δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου μισού, στο 47′, όταν ο Μοσκέρα έπαιξε με «μικρή» πάσα για τον Θοράρινσον που την κατάλληλη στιγμή «γύρισε» στο ύψος της μικρής περιοχής όπου ο Μπάκιτς ακολούθησε σαν τρέιλερ και πλάσαρε εύστοχα για το 1-1.

Η ισοφάριση του ΟΦΗ αντί να δώσει «ώθηση» στους γηπεδούχους αποδείχθηκε πως στα αμέσως επόμενα λεπτά λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα. Σα να έχασαν τις θέσεις τους, παρατηρούνταν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών τους και μέχρι το 60′ και κάτι ο Παναιτωλικός πατούσε καλύτερα. Ο Σωτηρίου στο 52′ είπε «όχι» στον Ντίας και την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Παραγουανού, ενώ στο 61′ ο Ελληνας πορτιέρε έκανε λάθος, έστρωσε στον Πέδρο που όμως έκανε κακό τελείωμα. Αμέσως μετά από καλό σουτ του Φ. Ντουάρτε πέρασε εκατοστά δίπλα από το αριστερό του δοκάρι και τα «καναρίνια» είχαν τον έλεγχο.

Κάπου εκεί οι του ΟΦΗ άρχισαν να «απορροφούν» την πίεση των αντιπάλων τους, κυρίως γιατί άρχισαν να κρατούν μπάλα (ως επί το πλείστον με τον Τοράλ) και έτσι απέφευγαν τα λάθη που έβγαζαν τον Παναιτωλικό στην «κόντρα». Ετσι άρχισαν να επισκέπτονται τα καρέ του Στεργιάκη, βρήκαν 2-3 επικίνδυνα σουτ (κυρίως με τον Μπάκιτς στο 64′) και μπήκαν ξανά στην επιθετική «εξίσωση» της αναμέτρησης.

Με αυτά τα δεδομένα μπήκαμε στην τελική ευθεία του αγώνα. Ο Παναιτωλικός εξακολουθούσε να παρουσιάζεται πιο απειλητικός, όμως δεν έβγαζε πλέον φάσεις, καθώς του έλειπε η τελική πάσα (σ.σ. τα στόπερ του ΟΦΗ «καθάρισαν» πολλές παράλληλες και 1 vs 1). Οι γηπεδούχοι από την πλευρά τους προσπαθούσαν κυρίως από τα αριστερά να δημιουργήσουν χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία και το 1-1 παρέμενε δεν άλλαξε. Στο 87′ μάλιστα είχαμε μία φάση που λογίζεται ως μη γενόμενη αλλά αξίζει αναφοράς, όταν σε στατικό των γηπεδούχων η μπάλα στρώθηκε στον Μπάκιτς που εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» όμως ο Στεργιάκης απέκρουσε εντυπωσιακά και παράλληλα ο ρέφερι καταλόγισε φάουλ στον Μπρεσάν που έκανε την κεφαλιά πάσα στον Μαυροβούνιο χαφ.

Υπό αυτές τις συνθήκες φτάσαμε στην τελευταία φάση του ματς. Ο Πέρες «τσίμπησε» την μπάλα για τον Φ. Ντουάρτε που βγήκε στην κόντρα, κουβάλησε την μπάλα μέχρι και έξω από τα καρέ του ΟΦΗ και την κατάλληλη στιγμή έστρωσε στον Καρέλη. Ο Hulk απέφυγε εκπληκτικά τον Μπρεσάν με ωραίο «κόψιμο» και με πλασεδάκι την έστειλε στην κλειστή γωνία του εξερχόμενου Σωτηρίου για το τελικό 1-2.

Οι ενδεκάδες των ομάδων
ΟΦΗ (Πέπε Μελ): Σωτηρίου, Βούρος (59’ Λάρσον), Λαμπρόπουλος, Μπρεσάν, Θοράρινσον, Μεγιάδο (46’ Γκλάζερ), Γκαγέγκος, Αποστολάκης (46’ Τοράλ), Μπάκιτς, Μοσκέρα (72’ Μπάκου), Ντίκο (46’ Λουίς Φελίπε)
Στον πάγκο: Καλαφάτης, Νέιρα, Ριέρα, Αμπάντα
Παναιτωλικός (Γ. Πετράκης): Στεργιάκης, Λιάβας, Μαλής, Στάιτς, Μαυρίας, Φρ. Ντουάρτε, Τσιγγάρας (69’ Μπακάκης), Μπουζούκης (42’ Πέρες), Χατζηθεοδωρίδης (69’ Τορεχόν), Ντίας (69’ Σενγκέλια), Ζοάο Πέδρο (77’ Καρέλης)
Στον πάγκο: Καπίνο, Μπρ. Ντουάρτε, Κοντούρης, Νικολάου

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News