Οι πομφόλυγες περί εισαγόμενης ακρίβειας

Εύφλεκτο είναι το περιβάλλον στα «κάτω τμήματα» της κοινωνίας. Κι ενώ οι αριθμοί … ευημερούν και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «διαλαλεί» το success story της ελληνικής οικονομίας, το 60,7% των νοικοκυριών με το μηνιαίο εισόδημα μόλις που κατορθώνουν να βγάλουν … 19 ημέρες τον μήνα! Αυτά λέει η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Επιδείνωση

Και η κατάσταση του 2023 έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το 2022, που ήταν η κρίση των τιμών την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγο παράδοξο δεν φαίνεται; Κι όμως δεν είναι διότι επ΄ αυτού έρχεται να επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ που πρώτο έκανε λόγο – και εισήγαγε στη δημόσια συζήτηση – τον «πληθωρισμό της απληστίας»! Τουτέστιν ανατιμήσεις για τον προσπορισμό υψηλότερου κέρδους.

Περιορισμένες

Μάλιστα η έρευνα αναδεικνύει και μία ακόμη πιο εφιαλτική διάσταση. Το 15% βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας! Κι οι ελπίδες τους για το 2024; Ελπίδες; Ποιες ελπίδες! Το 53,7% των νοικοκυριών – δηλαδή πάνω από ένα στα δύο – θεωρεί πως το 2024 η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει – μόνο το 15,5% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί και 28,2% που εκτιμά ότι θα παραμείνει η ίδια!

Επισκέψεις

Όπως αντιλαμβάνεστε επειδή το Μέγαρο Μαξίμου όλα αυτά τα γνωρίζει και με μεγαλύτερη ανάλυση, γι΄ αυτό και «έστειλε» τον κ. Μητσοτάκη τρεις φορές σε σούπερ μάρκετ για να … διαπιστώσει την ακρίβεια και να … συμπονέσει τους καταναλωτές! Κι έχει κάνει τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα «εθνικό αγορανόμο»!

Πομφόλυγες

Αλλά τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται με την δική τους λογική. Αγνοώντας τις πομφόλυγες περί «εισαγόμενης ακρίβειας» και όχι «ακρίβειας Μητσοτάκη» που έλεγε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης….

Το Απρίλιο

Ετσι με αγωνία – είναι αλήθεια… – και στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Ανάπτυξης περιμένουν να δουν τις αποδόσεις – όχι του στοιχήματος, αν κι αυτό είναι στοίχημα! – του τελευταίου πακέτου μέτρων. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα φανεί η αποτελεσματικότητα τους. Εκείνο το διάστημα θα δοθεί και η αύξηση στον κατώτατο μισθό – ξέρετε από 780 ευρώ στα 830 ευρώ, που είναι και το πιθανότερο σενάριο!

Εξαγωγές…

Τελικά μπορεί να έχουμε διάφορα προβλήματα, από ακρίβεια και βάλε, αλλά εξάγουμε «πατέντες». Νομίζω πως αν αρχίζουμε να τις «μοσχοπουλάμε» μπορεί να δοθεί και καμία αύξηση της προκοπής στους … συνταξιούχους! Θα θυμάστε πως κάναμε εξαγωγή πατέντας με το «καλάθι του νοικοκυριού». Ανάρπαστο έγινε! Και μπορεί να μην έχει εφαρμοστεί ως τώρα από άλλες χώρες, αλλά το έχουν στην … «καβάτζα» για τις δύσκολες μέρες!

«Ξαπλώστρες»

Τώρα μου φαίνεται ότι είναι προς … εξαγωγή η ρύθμιση για τις … ξαπλώστρες. Αυτή την … προσδοκία μου την προκάλεσε η επίσκεψη της κροάτισσας υφυπουργού για θέματα διαχείρισης κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Έχουν βλέπετε τις ατελείωτες Δαλματικές Ακτές και όσο νάναι η «πατέντα της ξαπλώστρας» θα είναι χρήσιμη…

πηγή : ot.gr

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News