«Σφίγγα» ο Μπούγας για την έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου

Υπό διαπραγμάτευση… φαίνεται ότι είναι ακόμη η έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία στο νέο δικαστικό χάρτη, τη στιγμή που οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο μαίνονται και ερίζουν για το θέμα Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Αυτό καταλαβαίνει κανείς από τη απάντηση, που ήταν μη απάντηση επί της ουσίας, που έδωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Μπούγας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτου Ζαμπάρα.

Ουσιαστικά ο Γ. Μπούγας ανέφερε ότι την επόμενη μέρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τα δύο Πρωτοδικεία στην Αιτωλοακαρνανία, δεν θα κλείσει κανένα από τα δύο και πως στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αρνητική μεταβολή για τους πολίτες, αντιθέτως, όπως εκτίμησε, θα υπάρξει επιτάχυνση στην απονομή της. Ωστόσο ο Γ. Μπούγας επίμονα αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο θα είναι το κεντρικό Πρωτοδικείο στην Αιτωλοακαρνανία, μάλιστα στη στιχομυθία του με το Μίλτο Ζαμπάρα τον ρώτησε “δηλαδή η έδρα σας ενδιαφέρει;”…

Σημειωτέον ότι μιλάμε για ένα επικείμενο νομοσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί το επίσημο κείμενο του για διαβούλευση, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι μετρά ακόμη αντιδράσεις σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο (η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων εξήγγειλε ήδη δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της για το θέμα). Επομένως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αρκετές ακόμη λεπτομέρειες του νομοσχεδίου τελούν υπό διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση όμως οι έωςς τώρα πληροφορίες και διαρροές που υπάρχουν μιλούν για ένα Πρωτοδικείο ανά νομό και η Αιτωλοακαρνανία δεν φαίνεται να παίρνει την πολυπόθητη εξαίρεση για να διατηρηθούν τα Πρωτοδικεία της ως έχουν.

Εκείνο που ξεκαθάρισε ο Γ. Μπούγας, αλλά ήταν ήδη γνωστό, ήταν ότι το Εφετείο Αγρινίου θα συνεχίσει κανονικά, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν εισηγήσεις για τη συγχώνευσή του με το Εφετείο Πατρών. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επιλέχθηκε κεντρικά από την κυβέρνηση να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα Εφετεία της χώρας και να μην “αγγιχθεί” ο β’ βαθμός της Δικαιοσύνης, αλλά να προχωρήσει η ενοποίηση του πρώτου βαθμού μεταξύ Ειρηνοδικών – Πρωτοδικών.

Ο Μίλτος Ζαμπάρας έκανε λόγο για αυταπόδεικτη ανάγκη να συνεχίσουν και τα δύο Πρωτοδικεία στην Αιτωλοακαρνανία ως έχουν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη λογική του διαίρει και βασίλευε και παραγνωρίζοντας ιδιαιτερότητες, όπως το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος νομός σε έκταση, διχάζει την τοπική κοινωνία σε μια διαμάχη μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου. “Τους κυβερνητικούς βουλευτές τους έχετε γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, τους έχετε απαξιώσει, μην απαξιώνετε όμως την κοινωνία που αντιδρά” είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News