Νεκτάριος Φαρμάκης: Επόμενο βήμα ο διαγώνιος άξονας με τη σύνδεση του Αγρινίου

Πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια ο διαγώνιος άξονας
«Οι διεκδικήσεις μας επικεντρώνονται στο να ωριμάσει ο δρόμος Πλατυγιάλι 
– Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, γιατί μετά κανείς δεν μπορεί να “παίξει” πολύ 
παράταση με την εξεύρεση πόρων» δήλωσε στο Δυτικά FM 92,8 
ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας 

Νέα πνοή, εκτίμησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, θα δώσει στην περιοχή η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» και την εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με αφορμή τα προχθεσινά εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου υπογράμμισε ότι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επόμενη μέρα και τη νέα γενιά των οδικών υποδομών πρώτη προτεραιότητα είναι ο διαγώνιος άξονας Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, μέρος του οποίου αποτελεί και η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

«Αυτός ο άξονας θα πρέπει να είναι η δεύτερη κάθετη σύνδεση της Ιόνιας Οδού, γιατί είναι ένας πολυτροπικός άξονας. Όπως το Άκτιο – Αμβρακία συνδέει την Ιόνια Οδό με την υποθαλάσσια ζεύξη του Ακτίου και το παράκτιο τμήμα της Ηπείρου, έτσι και αυτός ο άξονας συνδέει την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα με την Ανατολική. Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα προκύπτουν από την αναγκαιότητα αυτού του έργου» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη όταν υπάρχει ώριμο έργο από πλευράς και μελετών και τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητά του «δεν μπορεί να “παίξει” κανείς πολύ παράταση με την εξεύρεση πόρων». «Οι διεκδικήσεις μας εκεί επικεντρώνονται, στο να ωριμάσει το έργο αυτό» υπογράμμισε ο Νεκτάριος Φαρμάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία πως παρά το γεγονός ότι από την Κυβέρνηση εκπορεύεται κατά καιρούς το μήνυμα πως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι «θα βρούμε τους πόρους, αρκεί να έχουμε ώριμα έργα».

«Είναι σωστός ο προγραμματισμός να τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως το Άκτιο – Αμβρακία, για να προχωρήσουμε στη νέα γενιά έργων. Αυτή η στιγμή νομίζω ότι έχει έρθει. Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η Ελλάδα «έγερνε» Ανατολικά και θα πρέπει η προσοχή του Κράτους να πέσει στο Δυτικό Άξονα, όπου ο ρόλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι κεντροβαρής. Το παραδέχθηκε αυτό και ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βόνιτσα, πως είναι η ώρα μας να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις» πρόσθεσε ακόμη ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Μήνυμα για τα αντιπλημμυρικά

Με αφορμή την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας μίλησε και για το ζήτημα των αντιπλημμυρικών κατά μήκος των νέων αυτοκινητοδρόμων. «Κάθε μεγάλο έργο έχει και τα “απονέρα” του και θα πρέπει η Πολιτεία να κινείται προληπτικά για να μην μαζεύει μετά τα “απόνερα”» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι προκύπτει και με οικονομικούς όρους ότι η πρόληψη κοστίζει το ένα έκτο από την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές. «Όσο κι αν αυτό μας ζορίζει με όρους δημοσιονομικούς είναι επιτακτική η ανάγκη να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της πρόληψης και προς αυτή πιέζουμε, γιατί αυτό επιβάλλουν και η κοινή λογική και τα οικονομικά κριτήρια» είπε χαρακτηριστικά φέρνοντας το παράδειγμα της γέφυρας στον Εύηνο και το γεγονός ότι έστω και μετά την καταστροφή πλέον δεν θα αποκαθίσταται μόνο η ζημιά, αλλά γίνονται και συνοδά αντιπλημμυρικά έργα στο σημείο.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News