Δρομολογείται κατά προτεραιότητα το αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας

Το Υπουργείο Υποδομών εξετάζει την επιλεξιμότητα του έργου για την ένταξή του σε ανάλογο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Το μεγάλο αρδευτικό έργο στην Αμφιλοχία που έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα με τίτλο «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου α’ φάση», με προϋπολογισμό 64,5 εκατ. ευρώ απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο «παραμένει υψηλά στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και δρομολογείται η υλοποίησή του κατά προτεραιότητα».

Αυτό αναφέρει σε πρόσφατη απάντησή του το Υπουργείο Υποδομών στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και προσθέτει πως «ήδη έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για εξεύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ μέσω σχετικής αλληλογραφίας με το Υπουργείο Οικονομικών».

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, και στα διάφορα στάδιά της, με αποτέλεσμα επειδή το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ένα πολύ «σφιχτό» χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Αύγουστο του 2026 και όσα έργα ενταχθούν σε αυτό μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, κρίθηκε σκόπιμη η απένταξή του και ταυτόχρονα κρίθηκε επιβεβλημένο να προταθούν προς ένταξη έργα για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του έργου στην Αμφιλοχία που αποσκοπεί αρχικά στην άρδευση περίπου 22.000 στρεμμάτων, το Υπουργείο Υποδομών, ξεκίνησε να «τρέχει» από πέρυσι το διαγωνισμό, ενώ την άνοιξη του 2023 αναδείχθηκε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ως προσωρινός ανάδοχος του έργου. Πάντως η διαδικασία των απαλλοτριώσεων φαίνεται ότι προχωρά καθώς μετά από δικαστική απόφαση, με την καθορίστηκαν οι αποζημιώσεις των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν, το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο τη σχετική διαδικασία για την αναγνώριση των σχετικών αποζημιώσεων.

Υπό εξέταση η επιλεξιμότητα

Πάντως από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας του ΕΣΠΑ έχει εκδοθεί από τον περασμένο Οκτώβριο σχετική πρόσκληση για την «Κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας», με προϋπολογισμό που δύναται να ανέλθει σε 260 εκ. ευρώ. Δικαιούχος μάλιστα της πρόσκλησης αυτής είναι η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών που έχει ωριμάσει το έργο στην Αμφιλοχία, ωστόσο αυτό που εξετάζεται, επειδή μιλάμε για ένα έργο διττό χαρακτήρα, πρωτίστως εγγειοβελτιωτικό – αρδευτικό και δευτερευόντως αντιπλημμυρικό, εξετάζεται η επιλεξιμότητα του φυσικού αντικειμένου έργου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Από εκεί και πέρα πάντως παρόμοιο πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ υλοποιεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η σχετική πρόσκληση για «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» εκδόθηκε με την έναρξη της νέας χρονιά και έχει συνολικό προϋπολογισμό 124 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση στο έργο της Αμφιλοχίας αναφέρθηκε έστω και επιγραμματικά ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο – Αμβρακία την προηγούμενη εβδομάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δρομολογείται.

«Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου α’ φάση»: Τι θα κατασκευαστεί

Α) Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας, στα οποία περιλαμβάνονται:
• Σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού,
• Τέσσερις δεξαμενές Αναρρόφησης/Αναρρύθμισης,
• Δύο αντλιοστάσια άρδευσης, Α1m και A2m,
• Αποχετευτικό δίκτυο στις κατάντη περιοχές,
• Οχετούς για την κυκλοφορία στους αγροτικούς δρόμους που θα δημιουργηθούν,
• Διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων
• Αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης,
• Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.).
Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από την συνολική ακαθάριστη έκταση των 12.760 στρεμμάτων στην περιοχή μελέτης θα αρδεύονται 11.500 στρέμματα καθαρής έκτασης.
Β) Εγγειοβελτιωτικά έργα Α΄ φάσης περιοχών Βάλτου, στα οποία περιλαμβάνονται:
• Κεντρική Λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. m3,
• Δεξαμενές 200 m3 , (Δ2, Δ3, Δ4, Δ5), οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάντη περιοχές στις ώρες αιχμής της ζήτησης,
• Δεξαμενή αναρρόφησης (Δ1) και το αντλιοστάσιο ΑΒ1,
• Δίκτυο σωληνώσεων για την μεταφορά και την διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α΄ φάσης,
• Τεχνικά έργα διέλευσης των αγωγών σε ρέματα και τάφρους αποχέτευσης και από οδικούς άξονες,
• Αντιπλημμυρικά-αποχετευτικά δίκτυα
• Έργα αγροτικής οδοποιίας
• Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.).
Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από την συνολική ακαθάριστη έκταση των 25.186 στρεμμάτων στην περιοχή μελέτης θα αρδεύονται 21.985 στρέμματα καθαρής έκτασης.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News