Παράταση στο διαγωνισμό για το εργοστάσιο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου

Σε δημοπράτηση για δεύτερη φορά βρίσκεται το μεγάλο έργο του εργοστασίου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου.

Ως γνωστόν το έργο δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2021, ωστόσο ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές στο ΣτΕ των συμμετεχόντων σε αυτό κρίθηκε άγονος, καθώς από το ΣτΕ ουσιαστικά ακυρώθηκαν οι συμμετοχές των ενδιαφερομένων και όχι τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, που είχαν βγει με βάση τα πρότυπα τεύχη του Υπουργείου.

Η νέα δημοπράτηση αρχικά είχε προγραμματιστεί με την αποσφράγιση των προσφορών για τις 27 Φεβρουαρίου 2024, ωστόσο η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου, με πρόσφατη απόφασή της έδωσε παράταση στο διαγωνισμό έξι εβδομάδων έτσι η ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών μετατέθηκε για τις 9 Απριλίου. Ο λόγος της παράτασης έχει να κάνει με τη διαβούλευση που προηγήθηκε με τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στο διαγωνισμό (διαδικασία που προβλέπεται σε τέτοια έργα) και η οποία επέφερε τροποποιήσεις / διορθώσεις στη διακήρυξης του διαγωνισμού.

Το στοίχημα για το Δήμο Αγρινίου θα είναι ο διαγωνισμός να προχωρήσει χωρίς να «κολλήσει» εκ νέου σε δικαστικές προσφυγές όπως συνέβη την προηγούμενη φορά. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι το αντίστοιχο έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην τρίτη απόπειρα διαγωνισμού, ο διαγωνισμός πήρε τρεις φορές παράταση, καθώς από το πρωταρχικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας υπήρξε προδικαστική προσφυγή επί της διακήρυξης, με αποτέλεσμα ο Δήμος Ναυπακτίας μετά από απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.) να τροποποιήσει τη διακήρυξη.

Το προϋπολογισμός του εργοστασίου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου είναι 78,34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. ευρώ είναι το μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης, ενώ στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η εξαετής λειτουργία του έργου, με το Δήμο Αγρινίου να διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης για επιπλέον χρονικό διάστημα έως και έξι έτη (δικαίωμα προαίρεσης). Το μεγάλο κόστος αυτών των έργων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πέντε – έξι «παίχτες» από την αγορά τα διεκδικούν έχει προκαλέσει τον τόσο έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα οι διαγωνισμού να μπλέκουν σε δικαστικούς κυκεώνες, δίχως πολλές φορές αποτέλεσμα…

Οι καθυστερήσεις και το… τέλος ταφής

Η καθυστέρηση σε αυτού του τύπου τα έργα, γεγονός που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα κοστίζει πολλαπλά. Όχι μόνο γιατί παραμένουν αναξιοποίητοι οι κοινοτικοί πόροι, αλλά κυρίως γιατί το θάψιμο των απορριμμάτων μετά την επιβολή του τέλους ταφής κοστίζει. Η λογική αυτών των εργοστασίων είναι σε συνδυασμό με την αύξηση της ανακύκλωσης στη πηγή, είναι να θάβεται στο τέλος μόνο το υπόλειμμα των απορριμμάτων μετά την επεξεργασία τους. Μέχρι σήμερα όμως στην Ελλάδα θάβουμε σκουπίδια με αποτέλεσμα πλέον να καλούμαστε να πληρώσουμε τα αντίστοιχα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο καταλογισμός του τέλους ταφής στους δήμους ήδη έγινε, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να προσφύγουν στο ΣτΕ για να μην χάσουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την παρακράτηση του τέλους ταφής από τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από το Κράτος και να αναγκαστούν σε δεύτερη φάση να προβούν σε αυξήσεις τελών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το 2022 στο Δήμο Αγρινίου καταλογίστηκαν για το τέλος ταφής 630.000 ευρώ, ενώ για το 2023 καθώς το τέλος είναι κλιμακούμενο, το ποσό ανέρχεται σχεδόν στις 800.000 ευρώ. Συνολικά στη διετία 2022-2023 το τέλος ταφής θα στερήσει από τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας περί τα τρία εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr