2o Γυμνάσιο Αγρινίου: Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Αφορμή η συμμετοχή στο Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες»

Το σχολείο μας την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 π.μ στο χώρο του σχολείου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Αφορμή για την εκδήλωση αποτελεί η συμμετοχή μας στον 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες», ο οποίος διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Απώτερος στόχος είναι τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την κατοχή της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου. 50 ολόκληρα χρόνια προσφυγιάς, 50 χρόνια διαίρεσης του νησιού, 50 χρόνια αγνοουμένων, 50 χρόνια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλαμε τη γνωριμία των μαθητών μας και της εκπαιδευτικής κοινότητας με την ιστορία και το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου αλλά και τη προβολή προτύπων ζωής και θυσίας. Θέλαμε δια της παιδείας να οδηγήσουμε τους μαθητές μας να βιώσουν την ιστορία και να ευαισθητοποιηθούν στο εθνικό θέμα της Κύπρου, στην ανοιχτή αυτήν πληγή της πατρίδας μας, καθώς και να γνωρίσουν τους τοπικούς Αιτωλοακαρνάνες ήρωες μας οι οποίοι αγωνίστηκαν αλλά και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου. Ζητήματα που μας βαραίνουν ως υποχρέωση, ως προς τη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών, αλλά και την ιστορική ευαισθητοποίηση των νέων γενεών.

Ως σχολική μονάδα καταθέσαμε στον διαγωνισμό αυτό τρεις συμμετοχές και οι τρεις με συμπράξεις σχολείων:
1. Δημιουργία ενός πανό διαστάσεων 4 m επί 2.20 m με σύμπραξη δύο ειδικών σχολείων του 1ου ΕΕΕΚ Θέρμης Θεσσαλονίκης και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Κομοτηνής .Το πανό αυτό θα αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία και των τριών πόλεων.

2. Δημιουργία τραγουδιού αφιερωμένο στην κύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά μια γυναίκα-σύμβολο του ανυποχώρητου αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Εικοσιπέντε χρόνια παρέμεινε στην Τουρκοκρατούμενη Καρπασία για να δίνει μέσα στο μισογκρεμισμένο σχολείο, στα Ελληνόπουλα, το φως της καρδιάς της, τα γράμματα, την ιστορία, την πίστη μας. Παρέμεινε για να διδάσκει με βιβλίο το βλέμμα της και να κάνει τη φωνή της πυξίδα και χάρτη. Το τραγούδι αυτό με τίτλο « Λεύτερη στις σκλαβιές» το τραγουδάει το σχολείο μας με σύμπραξη των σχολείων:
• Λύκειο Α΄ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Πάφου
• 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου
• 3ο Γυμνάσιο Θέρμης Θεσσαλονίκης
• 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης
• ΕΝΕΕΓΥΛ Κομοτηνής
• 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
• 2ο Νηπιαγωγείο Τριαδίου

3. Δημιουργία blog με θέμα « Οι νεομάρτυρες Ελλάδας – Κύπρου». Το σχολείο μας συμμετέχει στο Blog αναφερόμενοι στους νεομάρτυρες Κοσμά τον Αιτωλό, Άγιο Ιωάννη τον Βραχωρίτη, και των τριών νεομαρτύρων Θεόδωρο, Λάμπρο και Ανώνυμο. Στο blog συμμετέχουν με σύμπραξη και γράφουν τα σχολεία:
• 2Ο Γυμνάσιο Αγρινίου
• ΕΝ.Ε.Ε..ΓΥ.Λ Πατρών
• 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης Θεσσαλονίκης
• 3ο Γυμνάσιο Θέρμης Θεσσαλονίκης
• 19ο Γυμνάσιο Θέρμης θεσσαλονίκης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΜΠΕΣΙΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΤΣΑΡΟΥΧΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΧΟΡΜΟΒΑ ΕΙΡΗΝΗ
ΣΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΚΟΤΣΟΒΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΓΑΙΤΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΑΥΦΑΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΚΑΠΕΤΟΥΛΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr