ΔΕΥΑ Αγρινίου : Μεσοσταθμικές αυξήσεις 15% το 2024

To ενεργειακό κόστος επιβάρυνε τη ΔΕΥΑ κατά 2,6 εκατ. ευρώ τη διετία 2022-23

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ φέρνει το 2024 με βάση την απόφαση που πάρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

Λόγω των συσσωρευμένων χρεών που άφησε πίσω της η ενεργειακή κρίση η ΔΕΥΑ Αγρινίου κάνει μετά από αρκετά χρόνια μεσοσταθμικές αυξήσεις 15% στο τιμολόγιο του νερού. Οι αυξήσεις μάλιστα σε ορισμένες περιφερειακές δημοτικές ενότητες ξεπερνούν το 50%.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Θ. Γρίβας, σχολιάζοντας ότι δεν είναι σε καθόλου ευχάριστη θέση να εισηγείται αυξήσεις, εξήγησε ότι οι αυξήσεις έρχονται λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι αυξήσεις σε άλλα λειτουργικά κόστη, όπως αδρανή υλικά, καύσιμα χλώριο κτλ. Συγκεκριμένα το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑ Αγρινίου, σύμφωνα με το Θ. Γρίβα, αυξήθηκε από 1,8 εκατ. ευρώ το 2021 σε 3,3 εκατ. το 2022 και 2,9 εκατ. το 2023. Έτσι η ΔΕΥΑ Αγρινίου παρουσιάζει το 2023 ένα «άνοιγμα» που φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ από τις Δημοτικές Ενότητες . Στο Αγρίνιο τα έσοδα της ΔΕΥΑ είναι 4,8 εκατ. ευρώ και τα έξοδα 4,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο από τις εννέα περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες τα έσοδα είναι 1,2 εκατ. ευρώ και τα έξοδα 3,2 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε γίνει ακόμη και μείωση στο τιμολόγιο του νερού, ωστόσο τώρα το συσσωρευμένο χρέος λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ ως ανταποδοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να επιδοτηθούν ούτε από το Κράτος, ούτε από τους Δήμους. «Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να αυξήσει τα τέλη, είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε, γιατί δεν μπορώ από τα ίδια έσοδα του Δήμου Αγρινίου να δώσω χρήματα στη ΔΕΥΑ για να μην κάνουμε αυξήσεις» ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου που απαντώντας στην στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το θέμα είπε με νόημα ότι «μπορούμε όλοι να καταψηφίσουμε για να είμαστε αρεστοί, όμως η ΔΕΥΑ πρέπει να έχει προϋπολογισμό για να λειτουργήσει». Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο που στο ΔΣ της ΔΕΥΑ η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης υπερψήφισε τις αυξήσεις.

Από την πλευρά τους ο Δ. Τραπεζιώτης και ο Τίμος Παπανικολάου από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο και υπέρογκες και θηριώδεις αυξήσεις. Ο Δ. Τραπεζιώτης, για παράδειγμα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε κάποιες Κοινότητες οι αυξήσεις φτάνουν το 260%, ενώ εκτίμησε ότι «η Αυτοδιοίκηση γίνεται εισπράκτορας» από τη στιγμή που δεν βρέθηκε τρόπος να επιδοτηθούν οι ΔΕΥΑ σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Τίμος Παπανικολάου υπογραμμίζοντας ότι η ηγεσία της ΚΕΔΕ δεν ήταν τόσο διεκδικητική όσο θα έπρεπε και στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και όσον αφορά γενικότερα τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και τους παρακρατηθέντες πόρους.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr