Στο μισό η αγοραστική δύναμη στη Δυτική Ελλάδα από ό,τι πανελλαδικά

Αναιμική αύξηση κατά 2,2% το 2023 στο λιανεμπόριο της Δυτικής Ελλάδας

Σε 68,14 δισ. ευρώ ανήλθε πέρυσι ο τζίρος στις επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο της χώρας, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 63,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται βέβαια για μια αύξηση που είναι εν πολλοίς πληθωριστική και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αντίστοιχα κέρδη για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 24,82 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 23,5 δισ. ευρώ. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το 2023 σε σχέση με το 2022 είναι:
*Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων (28%).
*Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (26,8%).
*Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε ειδικευμένα καταστήματα (26,8%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο τζίρος του λιανεμπορίου το 2023 αυξήθηκε κατά 2,2% -αρκετά κάτω από τον εθνικό μέσο όρο του 7%-φτάνοντας τα 2,06 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2023 ήταν στο 4,2%, μια αύξηση της τάξης του 2,2% στο τζίρο του κλάδου, ουσιαστικά σημαίνει τουλάχιστον μείωση κερδών για τις επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα, που ουσιαστικά είχαν να αντιμετωπίζουν παράλληλα, την αύξηση σε λειτουργικά κόστη, όπως αυτό της ενέργειας, αλλά και άλλες αυξήσεις σε πρώτες ύλες.

Παράλληλα μέσω της μέσης ετήσιας ατομικής κατανάλωσης, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στη Δυτική Ελλάδα ήταν 3.209 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις 2,8% σε σχέση με το 2022, κάτω από τον πληθωρισμό, αποτυπώνεται και η μείωση επί της ουσίας της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στην περιοχή. Πράγμα που προφανώς «πιέζει» και το τζίρο του λιανεμπορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ετήσια ατομική κατανάλωση στην Δυτική Ελλάδα αυξήθηκε πολύ λιγότερο από όσα πανελλαδικά, που η αύξησή της έφτασε το 7,5%, ενώ και σε απόλυτους αριθμούς η κατανάλωση στη Δυτική Ελλάδα φτάνει στο ήμισυ της πανελλαδικής, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι στα 6.543 ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το πρόβλημα για τη Δυτική Ελλάδα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας είναι ότι δεν έχει ικανοποιητική εισροή χρήματος από τον τουρισμό, καθώς κατέχει ένα πολύ μικρό κομμάτι της «πίτας» των τουριστικών εσόδων της χώρας. Αντίθετα με τον πρωτογενή τομέα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την περιοχή εκπροσωπώντας περίπου το ένα τρίτο της παραγωγικής δραστηριότητας, οι αρνητικές εξελίξεις στον αγροτικό κόσμο, με τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, τις «πληγές» από καιρικά φαινόμενα και όλα όσα αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν ανάλογο αντίκτυπο στο τζίρο άλλων κλάδων της τοπικής οικονομίας.

Από την άλλη η μείωση της ανεργίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δεν συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση των εισοδημάτων, αφού ως επί το πλείστον αυτή γίνεται μέσω επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και λιγότερο μέσω δημιουργίας νέων καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr