Aνυπότακτο Αγρίνιο : Απαράδεκτη στάση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

Κοπτοράπτες και κλητήρες της δημοκρατίας

Επειδή τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την συνεδρίαση του απολογισμού της δημοτικής αρχής Αγρινίου, αναπτύχθηκε ένας δημόσιος διάλογος για τη λειτουργία της δημοκρατίας στο Δήμο Αγρινίου και το κατά πόσο αυτή είναι προσχηματική ή όχι, έχουμε και την εμπειρία και το δικαίωμα να υποστηρίξουμε ότι δεν είναι απλά και μόνο προσχηματική, αλλά εξαιρετικά απαξιωτική της συμμετοχής των δημοτών σ’ αυτή και μάλιστα από επιλογή.

Πριν από ένα μήνα περίπου, το «Ανυπότακτο Αγρίνιο», το οποίο συμμετείχε για τρίτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια στην εκλογική διαδικασία του περασμένου Οκτωβρίου, παίρνοντας στη δημοτική ενότητα Αγρινίου ποσοστό 3.33% και συνολικά στο Δήμο την ψήφο 1.048 συνδημοτών μας, κατέθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου μία πρόταση και ένα αίτημα, τα οποία και επισυνάπτουμε.

Η πρόταση μας με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2024 απευθυνόταν προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου, κ. Κωνσταντίνο Ζώη, με την επισήμανση της κοινοποίησή της στο δήμαρχο Αγρινίου, κ. Γ. Παπαναστασίου, τους Αρμόδιους Αντιδημάρχους και τους Επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προτείνοντας στη δημοτική αρχή, εάν και εφόσον είχε και τη σύμφωνη γνώμη των μελών των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, την εγκατάσταση καθαριστών αέρα σε κάθε σχολείο και κάθε δημοτικό κτίριο, με προτεραιότητα της εγκατάστασής τους στους χώρους που στεγάζονται ευαίσθητες ηλιακές ομάδες, όπως αυτών των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ιώσεις ήταν σε έξαρση.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Ζώης, έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει μόνο τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως μας πληροφόρησε, όταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν ανακοίνωσε την πρόταση μας κατά την έναρξη της 1ης/2024 συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου, στις 29 Ιανουαρίου.Σχεδόν ταυτόχρονα με την παραπάνω πρόταση το Ανυπότακτο Αγρίνιο, το οποίο ούτε τη λειτουργία του ανέστειλε ως συνδυασμός λόγω της μη εκπροσώπησης του στο νέο δημοτικό συμβούλιο ούτε το ενδιαφέρον του εγκατέλειψε για όσα συμβαίνουν στο Δήμο και επειδή δεν ενημερώθηκε για τις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της 1ης/2024 συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου, με αίτημά των δύο πρώην δημοτικών του συμβούλων, στις 29 Ιανουαρίου 2024, ζήτησε από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου να λαμβάνει τις εισηγήσεις των θεμάτων που απαρτίζουν την ημερήσια διάταξη του οργάνου.

Στις 20 Ιανουαρίου 2024 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το μέλος του συνδυασμού μας και πρώην δημοτικό σύμβουλο, Λευτέρη Τηλιγάδα, μας απάντησε ότι κάνει αποδεκτό το αίτημά μας και μάλιστα σε τούτο συναινεί και η Δημοτική Αρχή.Παρά ταύτα οι εισηγήσεις των θεμάτων της 2ης/2024 δεν μας στάλθηκαν ούτε στα email των πρώην δημοτικών συμβούλων που αναφέραμε στην επιστολή μας, ούτε στο email συνδυασμού το οποίο η γραμματεία του Συμβουλίου γνωρίζει.

Όπως μάθαμε από τον υπάλληλο της γραμματείας του δημοτικού συμβουλίου. κ. Παναγιώτη Ζωναρά, τον οποίο συναντήσαμε την Τρίτη το πρωί κατά την επίσκεψη μας στα γραφεία του συμβουλίου, για να πληροφορηθούμε τους λόγους της μη αποστολής των εισηγήσεων, αυτές δεν μας κοινοποιήθηκαν μετά από αλλαγή της απόφασης του προέδρου.Επειδή αρκετές φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με απαξιωτικές συμπεριφορές, αλλά και με τις κοπτοραπτικές τεχνικές που οι πλειοψηφικές εξουσίες επιχειρούν για να συρρικνώσουν το πατρόν της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων να ενημερώσουμε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Ζώη Κωνσταντίνο, τα παρακάτω:

1ον) κ. πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Όταν μια συλλογικότητα ή ένας συνδυασμός ή μία ομάδα πολιτών απευθύνει με επιστολή της μία πρόταση προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και ζητάει την κοινοποίησή της στις παρατάξεις που το αποτελούν, ουσιαστικά την απευθύνει προς το σώμα και περιμένει μια απάντηση «για την τύχη της».
Εσείς κ. πρόεδρε, αντί να ενημερώσετε το σώμα, ως οφείλατε ,επιλέξατε να την προωθήσετε στις αρμόδιες υπηρεσίες υποβαθμίζοντας τον θεσμικό σας ρόλο. Εάν θέλαμε κλητήρα, για να προωθήσουμε την αλληλογραφία μας, κ. πρόεδρε, δεν θα σε επιβαρύναμε με εργασίες που δεν συνάδουν με τον θεσμό που υπηρετείτε.

2ον) Περιμένουμε μια απάντηση για την υλοποίηση ή μη της πρότασης μας, κ. Πρόεδρε, και την περιμένουμε από σας, γιατί ποτέ δεν είναι αργά να ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας.

3ον) Επειδή, κ. πρόεδρε, ούτε ο «Κώδικας των Δήμων και Κοινοτήτων» (ν.3463/2006, όπως αυτός έχει συμπληρωθεί από τον ν.5085/2024), ούτε ο Κανονισμός που ισχύει σήμερα για τη σύγκληση και λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου (αρ. απόφασης του οργάνου 256/2011), καθιστούν μη σύννομο ή παράνομο το αίτημά μας, παρακαλούμε όπως την ίδια ημέρα και ώρα που τα μέλη του Δ.Σ. θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο των εισηγήσεων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Μαρτίου, να ενημερωθεί και ο συνδυασμός μας στα email που αναφέρονται στο αίτημά μας.

4ον) Εάν η απόφασή σας είναι διαφορετική παρακαλούμε για την επίσημη και γραπτή τεκμηρίωσή της και την έγκαιρη ενημέρωσή μας

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr