9η στην Ευρώπη η Δυτική Ελλάδα στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα!

300 εκατ. το αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδαςστην αγροτική ανάπτυξη

Στα 300 εκατ. ευρώ έφτασε το οικονομικό αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε δράσεις αγροτικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία του απολογισμού της Περιφερειακής Αρχής για το 2023 στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ. Η απορροφητικότητα, πληρωμές και εντάξεις στα προγράμματα του ΠΑΑ υπερκάλυψαν τους στόχους που είχαν τεθεί από το αρμόδιο. Μέτρα του ΠΑΑ όπως το Υπομέτρο 4.2 (Μεταποίηση & Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων), το Υπομέτρο 4.1 (Σχέδια βελτίωσης), το Υπομέτρο 6.1 (Νέοι Αγρότες) το Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται μόνο για τους Νέους Γεωργούς διατέθηκαν στη Δυτική Ελλάδα σχεδόν 69 εκατ. ευρώ.

Έτσι για τη Δυτική Ελλάδα ήταν και παραμένει η πρωτογενής παραγωγή η βασικότερη παραγωγική απασχόληση. Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης η Δυτική Ελλάδα είναι σήμερα η 9η Περιφέρεια στην Ευρώπη στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα! Πρόσθεσε μάλιστα πως «κερδίζουμε 1,7 ευρώ για κάθε 1€ που επενδύουμε στην πρωτογενή παραγωγή, που σημαίνει ότι τα 300 εκατ. αποδίδουν έως και 500 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία».

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει στην Αιτωλοακαρνανία το πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού, ενώ τη χρονιά που πέρασε «έτρεξε» για πρώτη φορά μέσα από πόρους του προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα» ένα μεγάλο πρόγραμμα για την προώθηση/προβολή αλιευμάτων της Αιτωλοακαρνανία στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες. Ζητούμενο πάντοτε για τον αγροτικό κόσμο είναι τα έργα υποδομή με την Περιφέρεια να διαθέτει μέσα στο 2023 συνολικά 38 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής.

Ακόμη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνοντας έμφαση στις πιστοποιήσεις των τοπικών προϊόντων, που θα φέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς, θα προχωρήσει σε διαδικασίες καταχώρησης νέων αγροτικών προϊόντων στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (ΕΠΙΠ) και ορεινών περιοχών της Ε.Ε . Η συγκεκριμένη δράση έχει προϋπολογισμό 159.000 ευρώ πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί καθώς μετά από προσφυγές ο αρχικός διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Τέλος η Περιφέρεια με όχημα την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της περιοχής είχε σημαντική παρουσία σε διεθνείς, αλλά και εθνικές εκθέσεις, προωθώντας τα τοπικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr