Ανυπότακτο Αγρίνιο : Ο Ζώης επιμένει να μας αρνείται τις εισηγήσεις του δημοτικού συμβουλίου

Με τριάντα εννέα (39) θέματα στην ημερήσια διάταξη της 3ης τακτικής συνεδρίασής του για το 2024 συνέρχεται αύριο, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, το Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, σύμφωνα με την πρόσκληση που κοινοποίησε προς τα μέλη του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Ζώης, και δημοσιεύτηκε στην πλειοψηφία των ενημερωτικών site του Δήμου

Ως γνωστόν [Διαβάστε ΕΔΩ], οι δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του αυτοδιοικητικού συνδυασμού, Ανυπότακτο Αγρίνιο, Στέλιος Μερμίγκης και Λευτέρης Τηλιγάδας, με αίτημά τους από τις 29 Ιανουαρίου 2024, ζήτησαν από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, να λαμβάνουν τις εισηγήσεις των θεμάτων που συγκροτούν την ημερήσια διάταξη, για να μπορούν τα μέλη του συνδυασμού να έχουν σαφή, έγκυρη και έγκαιρη γνώση της ουσίας των θεμάτων που έρχονται προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο του Δήμου Αγρινίου.

Από τότε μέχρι σήμερα καμία επίσημη απάντηση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει υπάρξει, αλλά και καμιά αποστολή των εισηγήσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον προαναφερόμενο Λευτέρη Τηλιγάδα, συναίνεσε στην αποστολή τους.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σημειώσουμε ότι:

  1. Δύο από τα σημαντικότερα θέματα του αυριανού συμβουλίου είναι τα θέματα που αφορούν στη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εγκατάστασης και λειτουργίας πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 120 MW και 42 MW στις τεχνικές λίμνες Καστρακίου και Στράτου αντίστοιχα.
  2. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Ζώης, αντί να φροντίσει για την ηλεκτρονική αποστολή των τευχών της Μελέτης, περιορίστηκε στην αποστολή των προσκλήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες ανακοινώνουν ότι οι μελέτες βρίσκονται αναρτημένες σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου  του υπουργείου Περιβάλλοντος, η είσοδος στο οποίο απαιτεί την εγγραφή και την πιστοποίηση μέσω των κωδικών Τaxis Net.
  3. Επειδή η ίδια πρακτική ενημέρωσης ακολουθήθηκε και την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο ένα μεγάλο ποσοστό δημοτικών συμβούλων ζήτησε αυτού του είδους οι μελέτες να αποστέλλονται κανονικά όπως και οι υπόλοιπες εισηγήσεις, αφού λόγοι που αφορούν σε προσωπικές επιλογές ασφάλειας κατά τη χρήση του διαδικτύου καθιστούν αδύνατη την ενημέρωση τους, με αποτέλεσμα καλούνται να τοποθετηθούν πάνω σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχουν ενημερωθεί.
  4. Θεωρώντας ότι σοβαρός Δημοτικός Σύμβουλος είναι ο ενημερωμένος δημοτικός σύμβουλος, προχωράμε σήμερα στη δημοσίευση του συνόλου της Μελέτης, έτσι ώστε κανείς να μην είναι απληροφόρητος του συνόλου των επιπτώσεων και ανεξάρτητα από τους δικαιολογημένους ή αδικαιολόγητους φόβους του καθένα για τη χρήση του διαδικτύου Θεωρούμε επίσης ότι εκτός από αυτούς που αποφασίζουν για εμάς, τις περισσότερες φορές χωρίς εμάς, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν το σύνολο των παραμέτρων και των επιπτώσεων ενός τεχνικού έργου στο περιβάλλον που γειτνιάζει ή εφάπτεται των οικισμών τους, ακόμα περισσότερο δε όταν το έργο αυτό αλλοιώνει μερικώς ή ολικώς τα χαρακτηριστικά ενός σημαντικού περιβαλλοντικού πόρου της περιοχής και της χώρας.

Με γνώμονα το γεγονός ότι για να λειτουργήσει ο δημόσιος διάλογος, η δημοκρατία και οι θεσμοί της είναι απαραίτητο το σύνολο των πολιτών να γνωρίζει τη «βάση-εισήγηση» πάνω στην οποία αναπτύσσεται η δημόσια συζήτηση, δημοσιεύουμε σήμερα τα «σημεία εκκίνησης» των σημαντικότερων θεμάτων της αυριανής τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που δεν είναι άλλα από τις εισηγήσεις τους.

Καλούμε τέλος, τις δημοτικές παρατάξεις που διατηρούν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο να αναρτούν σε αυτές τις εισηγήσεις των θεμάτων της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, έτσι ώστε να ενημερώνεται έγκυρα και έγκαιρα το σύνολο των δημοτών του Δήμου Αγρινίου, για όσα κουβεντιάζονται και αποφασίζονται γι’ αυτούς… τις περισσότερες φορές χωρίς αυτούς.

Διαβάστε στη συνέχεια τις εισηγήσεις των σημαντικότερων κατά την εκτίμηση μας θεμάτων της αυριανής συνεδρίασης:
Θέμα 1ο: Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου Δήμου Αγρινίου έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης).
Διαβάστε  ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Θέμα 2ο: Λήψη απoφάσεων για μη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολική Επιτροπή Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αγρινίου» και του Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αγρινίου». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Ζαρκαβέλης).
Δείτε την Εισήγηση του κ. Ζαρκαβέλη με τίτλο ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

Θέμα 3ο: Συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου στο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Σκορδόπουλος).
Διαβάστε αρχικά τα έγγραφα που αφορούν στην εισήγηση: 1 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΠΑΥ – 2 ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – 3 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – 4 ΣΧΕΔΙΟ_ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ_ΔΙΚΤΥΟΥ
Διαβάστε την ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Θέμα 4ο: Κατάρτιση προγράμματος για την Τουριστική Προβολή του Δήμου Αγρινίου έτους  – Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. 1/2024 απόφαση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής. (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Επιτροπής κ. Παπαγεωργίου).
Διαβάστε την ΕΙΣΗΓΗΣΗ 

Θέμα 5ο: Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: «Εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 120 MW στην τεχνική λίμνη Καστρακίου, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της εταιρείας “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.” (ΠΕΤ 2403000512)». – Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. 1/2024 απόφαση Κοινότητας Καστρακίου. (Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου.) Για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καστρακίου κ. Γρηγόριος Μηλιόρδος συμμετέχει έχοντας δικαίωμα ψήφου (άρθρα 67 και 81 του Ν. 3852/2010).
Διαβάστε την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΔΕ
Διαβάστε την Μελέτη: Μ.Π.Ε. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΛΩΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ  ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ
Διαβάστε την ΑΠΟΦΑΣΗ 2-2024 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ

Θέμα 6ο: Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: «Εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 42 MW στην τεχνική λίμνη Στράτου, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της εταιρείας “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.” (ΠΕΤ 2403000611)». – Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. 2/2024 απόφαση Κοινότητας Στράτου. (Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου). Για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Στράτου κ. Νικόλαος Σιδέρης συμμετέχει έχοντας δικαίωμα ψήφου (άρθρα 67 και 81 του Ν. 3852/2010).
Διαβάστε την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΔΕ
Διαβάστε την Μελέτη: Μ.Π.Ε. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΛΩΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ  ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΡΑΤΟΥ
Διαβάστε την ΑΠΟΦΑΣΗ 2-2024 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ και το  ΕΓΓΡΑΦΟ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ 

Θέμα 13ο: Έγκριση της υπ’ αριθμ. 7/2024 απόφασης της Κ.Ε. του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου με θέμα: «Έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού –Δήμου Αγρινίου – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου για τρία έτη (2024-2025-2026)καθώς και ορισμός μελών επιτροπή παρακολούθησης». (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου κ. Παπαγεωργίου).
Διαβάστε την ΕΙΣΗΓΗΣΗ – Δείτε το σχέδιο της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Θέμα 14ο: Έγκριση της υπ’ αριθμ. 8/2024 απόφασης της Κ.Ε. του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου με θέμα: «Έγκριση οικονομικών καταστάσεων απολογισμού 2023». (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου κ. Παπαγεωργίου).
Διαβάστε την ΕΙΣΗΓΗΣΗ για τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2023 και την ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

Υ.Γ.1.  Υ.Γ.1. Να υπογραμμίσουμε ότι, όπως είχαμε διαμηνύσει και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου δεν μας ήταν καθόλου δύσκολο να έχουμε σε γνώση μας τις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, παρά τη δική του άρνηση να μας τις αποστείλει. 

Υ.Γ.2. Παραμένουμε όμως στην απαίτηση υλοποίησης του γραπτού αιτήματός μας, γιατί θεωρούμε ότι, όπως και ο ίδιος τόνισε κατά την ημέρα της εκλογής του, «το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας χώρος που τιμάτε η ισηγορία, η ισονομία και η ισοπολιτεία, ένας χώρος στον οποίο από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δημότη έχει τη ευκαιρία  να παρευρεθεί, να εκφράσει τις απόψεις του και να βάλει και αυτός ένα λιθαράκι στην συνδιαμόρφωση όλων των πολιτικών αποφάσεων οι οποίες λαμβάνονται από αυτό το όργανο».

Για να μην είναι κούφια λόγια όμως τα παραπάνω, θα πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Με ποιον τρόπο ο ίδιος διασφαλίζει την ίση ενημέρωση «του πρώτου και του τελευταίου δημότη», όταν ο ίδιος επιλέγει να μην διευκολύνει την πληροφόρηση ακόμα και των δημοτών εκείνων που αποδεδειγμένα συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν στα κοινά του Δήμου και της περιοχής μας;
  • Ποια νομιμότητα ή ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η απόκρυψη ακόμα και από την ζωντανή διαδικασία συνεδριάσεων του περιεχομένου των εισηγήσεων κάθε φορά που οι εισηγητές (ακόμα και για σημαντικά κατά κρίση μας θέματα) παραπέμπουν χωρίς να ανακοινώνουν δημόσια το περιεχόμενο της εισήγησης τους με τη φράση  «ως η εισήγηση»;
  • Με ποιες γραφειοκρατικές και αγκυλωτικές ερμηνείες των εγκυκλίων κρατά μακριά από την ενημέρωση των στοιχείων που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη του  δημόσιου και δημοκρατικού διαλόγου, όσους θέλουν να συμμετάσχουν σ΄αυτόν;

Υ.Γ.3. Ας μην ξεχνά o κ. πρόεδρος, ότι ανεξάρτητα από τις πρόσκαιρες πλειοψηφίες που τον εξέλεξαν ως πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτός και μόνον αυτός θα αξιώσει ή θα απαξιώσει με τις επιλογές του την παρουσία του στο κεντρικό έδρανο του προεδρείου. Εάν σε οποίο επίσημο αίτημα ενός δημότη, μιας συλλογικότητας ενός συνδυασμού ή μιας παράταξης δεν απαντά, τότε η μομφή θα κατατεθεί στην κοινωνία και το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα το εισπράξει ο ίδιος στο άμεσο μέλλον..

Υ.Γ.4. Αλήθεια τι λένε για όλα αυτά τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου; Έχουν φωνή ή είναι καθαρά διακοσμητικός ο ρόλος τους;

Για το Ανυπότακτο Αγρίνιο
Οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι
Στέλιος Μερμίγκης
Λευτέρης Τηλιγάδας

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr