Γ. Παπαναστασίου: Αγνοούν οι Ολλανδοί προκλητικά τη νομιμότητα για την εκτροπή του Αχελώου

Σχόλιο στη δημόσια διαβούλευση για το master plan της HVA για τη Θεσσαλία κατέθεσε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτηριζόντας παραπλανητικές τις προτάσεις των Ολλανδών ειδικών αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου. “Αντί να λάβει και να επιβάλει τα αναγκαία προληπτικά, καταστατικά και κατασταλτικά μέτρα, που θα δώσουν λύσεις και στα προβλήματα της Θεσσαλίας και θα της προσδώσουν προοπτικές ανάπτυξης, επιμένει αναίτια σε μια φαραωνικών διαστάσεων παρέμβαση” αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά το σχόλιό του Δημάρχου Αγρινίου:
Είναι γεγονός ότι επί σαράντα και πλέον έτη η ελληνική πολιτεία παραμένει απλός παρατηρητής της λεηλασίας του υδροφόρου ορίζοντα του θεσσαλικού κάμπου και της κατασπατάλησης του νερού (π.χ. άρδευση με κανόνια τις θερμές ώρες της ημέρας, ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις κλπ ).Μια πρακτική η οποία δεν έτυχε κανενός περιορισμού όλα αυτά τα χρόνια, ενώ πρόσφατα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έρχεται να αναδείξει τις επιπτώσεις της με βίαιο μάλιστα τρόπο.Απλά ήταν θέμα χρόνου να καταστούν μη αναστρέψιμες αυτές οι επιπτώσεις, χωρίς ωστόσο οι κάθε φορά υπεύθυνοι να συνετίζονται ή να συμμορφώνονται στα νέα φυσικά και διαχειριστικά χαρακτηριστικά που προκύπταν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπό διαβούλευση παρούσα μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας HVA η οποία υποτίθεται έρχεται να δώσει λύσεις μέσα από αιτιολογημένες και κοστολογημένες προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Στην πραγματικότητα όμως όχι μόνο δεν εξυπηρετεί αυτή την στόχευση αλλά δυστυχώς μέσα από ένα διαφοροποιημένο και παραπλανητικό πλαίσιο προτάσεων και πρωτοβουλιών στην ουσία παραπέμπει στις μέχρι τώρα προαναφερόμενες πρακτικές των προηγούμενων χρόνων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση της για την κάλυψη των υποτιθέμενων υδατικών αναγκών της Θεσσαλίας μέσω της έκτροπης του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.Μια εκτροπή η νομιμότητα της οποίας έχει κριθεί αρνητικά στο παρελθόν από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και έξι φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) της χώρας μας.Μάλιστα η τελευταία καταδικαστική απόφαση καταπέλτης του ΣΤΕ το 2014, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για περεταίρω παρερμηνείες η νέες πρωτοβουλίες σχετικά.

Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια κανένα έργο στην κατεύθυνση της εκτροπής δεν χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ούτε κάτι τέτοιο προβλέπεται.

Και αντί όλη αυτή η πραγματικότητα γύρω από τις προηγούμενες απόπειρες για την έκτροπη του Αχελώου στην Θεσσαλία αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για οπουδήποτε περεταίρω σκέψη για επανάληψη της, έρχεται η παρούσα μελέτη να την επαναφέρει στο προσκήνιο αγνοώντας κυριολεκτικά και προκλητικά την νομιμότητα και τις πραγματικές της διαστάσεις.

Με άλλα λόγια, αντί να λάβει και να επιβάλει τα αναγκαία προληπτικά, καταστατικά και κατασταλτικά μέτρα, που θα δώσουν λύσεις και στα προβλήματα της Θεσσαλίας και θα της προσδώσουν προοπτικές ανάπτυξης, επιμένει αναίτια σε μια φαραωνικών διαστάσεων παρέμβαση. Μια παρέμβαση με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες στην φέρουσα ικανότητα του σημαντικότερου υδατικού πόρου της χώρας, στο φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδος και όχι μόνο, στην Εθνική μας Οικονομία, αλλά και σε αυτή της Θεσσαλίας.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι το περιεχόμενο της μελέτης και ειδικά αυτό που αναφέρεται στην εκ νέου δρομολόγηση της εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία, στερείται νομικών, τεχνικών, οικονομικών, αλλά και κοινωνικών ερεισμάτων που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr