Επιστολή Μεσολογγιτών σε Μητσοτάκη χαρακτηρίζει «ανιστόρητο ηγεμονίσκο» το Γ. Παπαναστασίου

Επιστολή του Φορέα Ελεύθερων Πολιτών προς τον Πρωθυπουργό: «Αν δεν υπάρξει δίκαιη λύση για το Πρωτοδικείο θα κάνουμε νέα Έξοδο»

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Προέδρους των κομμάτων της Βουλής έστειλε ο Φορέας Ελεύθερων Πολιτών Μεσολογγίου για το θέμα το νέο δικαστικό Πρωτοδικείου, καλώντας όλους έστω και τώρα να πράξουν το αυτονόητο, ορίζοντας το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ως κεντρικό στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται απαράδεκτη η απόφαση του Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ παρατίθενται και τα επιχειρήματα για τον ορισμό του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικό. Στο πλαίσιο αυτό ξεχωρίζει μια αναφορά του Φορέα Ελεύθερων Πολιτών, που εμμέσως πλην σαφώς επικρίνει το Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, που πρόσφατα παρομοιάσε από πληθυσμιακής απόψης το Μεσολόγγι με… ενορία του Αγρινίου.

«Αυτοί οι ανιστόρητοι ηγεμονίσκοι, που είναι ελεύθεροι χάρη της ανεπανάληπτης θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, για να δημιουργήσουν Δίκαιο, βάλουν κατά της πόλης μας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και παραποιούν τα πραγματικά δεδομένα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή του Φορέα Ελεύθερων Πολιτών:

Δεν θα αναφερθούμε στην ανεπανάληπτη θυσία της ιστορικής πόλης μας που είναι μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, όπως με υπερηφάνεια αναφέρατε στο Κογκρέσο της Αμερικής και εισπράξατε πάρα πολλά χειροκροτήματα.

Θα αναφερθούμε στην τεράστια προσφορά αυτής της μοναδικής πόλης σε πολλούς τομείς, αλλά ιδιαιτέρως στη δικαιοσύνη όπου στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς λειτούργησαν και οι 3 βαθμίδες της δικαιοσύνης και αυτό το επίτευγμα υπήρξε το προοίμιο οργάνωσης και λειτουργίας του θεσμού της της δικαιοσύνης στην ελεύθερη Ελλάδα.Προέκταση αυτού του μεγάλου γεγονότος ήταν η ίδρυση του πρώτου Πρωτοδικείου το οποίο αριθμεί 200 περίπου χρόνια σημαντικής προσφοράς στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 30 χρόνια περίπου η ιστορική και ιερή πόλη του έθνους βιώνει την τρίτη «πολιορκία» εν καιρώ ειρήνης, από νέους Κιουταχήδες, οι οποίοι έχουν βάλει στόχο να την αφανίσουν, όπως προφήτευσε και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Και αυτό γίνεται όλο και πιο φανερό αφού στο Νομό μας εφαρμόζεται το «Δίκαιο του ισχυρότερου» από κάποιους ανιστόρητους θεσμικούς παράγοντες, βοηθούμενους από πολιτικούς που εφαρμόζουν ακόμη την πελατειακή λογική και όλοι μαζί προσπαθούν και καταφέρνουν με τις ευλογίες της κεντρικής εξουσίας, να ακυρώσουν την ιστορία, το δίκαιο, τις αξίες και τους θεσμούς. Μήπως αυτός ο παραλογισμός “δικαιώνει” τον “παραλογισμό” της Τουρκίας που σαν μεγάλη χώρα προβάλει διεκδικήσεις από τη χώρα μας. Αυτό είναι τραγικό σαν σκέψη.

Και δυστυχώς έρχεται σήμερα η Κυβέρνησή Σας να συνεχίσει αυτή την απαράδεκτη τακτική όπως διαφαίνεται στο νέο δικαστικό χάρτη που σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής όπου το κεντρικό Πρωτοδικείο σχεδιάζεται για το Αγρίνιο και όχι στην πρωτεύουσα του Νομού, όπως γίνεται σε όλους τους υπόλοιπους Νομούς και έτσι απαξιώνεται και ουσιαστικά οδηγείται σε κατάργηση το ιστορικό και πρώτο Πρωτοδικείο της ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου.

Μάλιστα αυτοί οι ανιστόρητοι ηγεμονίσκοι, που είναι ελεύθεροι χάρη της ανεπανάληπτης θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, για να δημιουργήσουν Δίκαιο, βάλουν κατά της πόλης μας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και παραποιούν τα πραγματικά δεδομένα, όπως το αποδεικνύουν αδιάψευστα οι αριθμοί και τα οποία είναι:

  1. Το ιστορικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου εξυπηρετεί 96.000 κατοίκους από τους 200.000 περίπου του Νομού.
  2. Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου έχει στη δικαιοδοσία του το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού που έχει μήκος πάνω από 180 χιλιόμετρα, ένα μέρος του οποίου είναι αρκετά δύσβατο.
  3. Όσον αφορά το δικαστικό έργο, αυτό είναι ίδιο περίπου με αυτό του Πρωτοδικείου Αγρινίου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητούμε και παρακαλούμε όπως παρέμβετε για να παραμείνει κεντρικό το ιστορικό Πρωτοδικείο της Ι.Π. Μεσολογγίου.
Είναι δυνατόν να γίνει όπως έγινε και πολύ σωστά, στους παραμεθώριους Νομούς.

Είναι γνωστό ότι σοβαρότατες ειδικές συνθήκες επικρατούν ΜΟΝΟ στο Νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας, οι σημαντικότερες των οποίων είναι:

  1. Είναι ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας που ξεκινάει από τα σύνορα Φωκίδας – Ευρυτανίας – Άρτας και φθάνει στα σύνορα Λευκάδας με μήκος πάνω από 250 χιλιόμετρα.
  2. Ο μεγάλος αριθμός κατοίκων που είναι πάνω από 200.000 κάτοικοι.
  3. Τα δύο Πρωτοδικεία εξυπηρετούν το κάθε ένα περίπου 100.000 κατοίκους, όταν υπάρχουν Πρωτοδικεία με 30, 40 και 50 χιλιάδες κατοίκους στη δικαιοδοσία τους.
    Αυτό είναι δυνατόν να γίνει με τροπολογία η οποία, είναι σίγουρο, ότι θα γίνει δεκτή από τα μεγάλα κόμματα και όλους τους βουλευτές.

Είναι οδυνηρό αλλά εάν δεν υπάρξει τελικά δίκαιη λύση είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε «ΝΕΑ ΕΞΟΔΟ» προκειμένου να διαφυλάξουμε το κύρος αυτής της Ιερής Πόλης και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίσθηκαν και μας κληρονόμησαν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Και αυτό θα το προσπαθήσουμε με νόμιμες ενέργειες τόσο στα θεσμικά όργανα της χώρας μας όσο και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα θα ενημερώσουμε και το Προεδρείο του Κογκρέσου της Αμερικής, στο οποίο αναφέρατε κατά την επίσκεψή Σας, σαν μοναδικό παράδειγμα εθελούσιας θυσίας το Μεσολόγγι. Σεβόμαστε και αγαπάμε την Ελλάδα μας, πρέπει όμως και οι ηγέτες αυτής να σέβονται τον ιστορικό και θεσμικό ρόλο της πόλης μας. Ελπίζουμε ότι επιτέλους θα γίνουν σεβαστά η ιστορία και οι θεσμοί και θα εφαρμοσθεί το δίκαιο και η αξιοκρατία και στο Νομό μας.

Με τιμή
ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Κίνημα Πολιτών» Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr