Από τη «Διεξόδο» ξεκίνησαν και φέτος οι Γιορτές Εξόδου

Την έναρξη των Eορτών Eξόδου κήρυξε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Σπ. Διαμαντόπουλος

Την έναρξη των εορτασμών για την 198η επέτειο από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου κήρυξε χθες Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, από το Μουσείο της «Διεξόδου» ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπυρίδων Διαμαντόπουλος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της «Διεξόδου» κ. Νίκος Κορδόσης, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή στα 25 χρόνια ύπαρξης και προσφοράς της «Διεξόδου», ένα τέταρτο του αιώνα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις στο χώρο, και όχι μόνο, που κάποτε αποτελούσε την οικία του Αρχηγού της Φρουράς του Μεσολογγίου Αθανασίου Ραζή-Κότσικα.

Στη συνέχεια, κηρύττοντας επισήμως την έναρξη των Εορτών Εξόδου για το 2024, ο Δήμαρχος κ. Διαμαντόπουλος απεύθυνε καλωσόρισμα στους εορτασμούς σε «συνέλληνες, φιλέλληνες και προσκυνητές της Ιερής Πόλης», τόνισε την 25ετή προσφορά της «Διεξόδου», την οποία χαρακτήρισε «αναπόσπαστο και μονάκριβο» μέλος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, και αναφέρθηκε στη μοναδική ευκαιρία που ξεδιπλώνεται έμπροσθεν με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Έξοδο το 2026 να αναδειχθεί το Μεσολόγγι ως «παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Δημάρχου, τον λόγο πήρε η εικαστικός, συγγραφέας και ποιήτρια Ηρώ Νικοπούλου, η οποία εκθέτει στο Μουσείο της «Διεξόδου» την έκθεσή της με τίτλο «Το σβηστό Μανουάλι: Εικόνες για έναν Κόσμο που Περιμένει», η οποία αποτελεί και την εναρκτήρια έκθεση των φετινών Εορτών Εξόδου.

Προτού ο Δήμαρχος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κόψουν την παραδοσιακή κορδέλα, εγκαινιάζοντας την έκθεση, η κα Νικοπούλου μίλησε για τη συγκεκριμένη δημιουργία της και την έμπνευση που οδήγησε στη σύλληψή της, ενώ στη συνέχεια, ξενάγησε τους επισήμους και λοιπούς παραβρισκόμενους στο χώρο του Μουσείου, επεξηγώντας κάθε μια από τις τρεις ενότητες οι οποίες απαρτίζουν αυτό το έργο της.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομάτης, Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού Ολυμπία Βικάτου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα των εορτών εξόδου συνεχίζεται σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στις 20:00 με την εκδήλωση: «Τι έχει να πει ο Λόρδος Βύρων στον 21ο αιώνα – Η βάση για σύγχρονο φιλελληνισμό» και τη συναυλία: «Φιλελληνική Μούσα για το Μεσολόγγι και τον Λόρδο Βύρωνα», στην Αίθουσα Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Οργάνωση: Σύλλογος «Φίλοι του Ραδιοφώνου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου).

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου 2024

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr