Hμερίδα στο Αργυρό Πηγάδι με θέμα: «Ορεινά χωριά. Υπάρχει μέλλον;»

Ορεινά χωριά. Υπάρχει μέλλον;

Ελάτε να το συζητήσουμε

Το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 και από ώρα 10.00, στην Ημερίδα που οργανώνουν οι Σύλλογοι Αμβρακιωτών και Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας, Καστανιωτών Ευρυτανίας
και η ΚΟΙΝΣΕΠ “Ορεινή” στο Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου, στον χώρο του “Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών”.

Να συζητήσουμε για τα ορεινά χωριά μας που στήθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια στις πλαγιές των βουνών και οργανώθηκαν σε κοινότητες στηριγμένες σε βασικές αρχές και αξίες με κυρίαρχες την συνετή διαχείριση των περιορισμένων φυσικών πόρων, την λογική της αυτάρκειας, την συλλογικότητα, την δημοκρατική λειτουργία, την αλληλεγγύη.
Που δημιούργησαν έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό.
Που στάθηκαν προμαχώνες στους αγώνες για ελεύθερη πατρίδα και συνέβαλαν αποφασιστικά σε όλες τις προσπάθειες του νεοελληνικού κράτους.
Και σήμερα αργοσβήνουν…

Ελάτε να συζητήσουμε. Όχι με νοσταλγική διάθεση για επαναφορά μοντέλων παραγωγής και ζωής που ανήκουν στο παρελθόν, αλλά αν θέλουμε τα ορεινά χωριά μας σήμερα.
Στην εποχή της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Του μαζικού τουρισμού. Της έντονης αστικοποίησης αλλά και περιθωριοποίησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Του διατροφικού προβλήματος και της αναζήτησης νέων παραγωγικών μοντέλων…

Θα υπάρξουν εισηγήσεις που θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος του προβληματισμού για την αναγκαιότητα και τις προϋποθέσεις ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας των ορεινών χωριών.

Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση για το θέμα των ορεινών χωριών, ο διάλογος και η αναζήτηση των κατάλληλων πολιτικών και πρακτικών. Καλούμε τους φορείς και τα πρόσωπα που χαράσσουν και ασκούν πολιτικές – Κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμους, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς, πολιτικά κόμματα, αυτοδιοικητικές παρατάξεις – καθώς και τους φορείς που έχουν άποψη και ενδιαφέρον για το θέμα να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν.

Επιδίωξή μας είναι ακόμα η δρομολόγηση λύσεων σε επείγοντα θέματα όπως το οδικό δίκτυο. Η συντήρηση μονοπατιών. Η ανάπλαση των οικισμών. Η συντήρηση παλιών σπιτιών και η διάθεσή τους σε ενδιαφερόμενους, η προστασία των χωριών από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, η εθελοντική δράση.

Η στήριξη ή όχι των ορεινών χωριών πρέπει να είναι στάση καθαρών επιλογών και πολιτικών. Προβληματισμού και διαλόγου. Συμβολή μας σε αυτόν τον προβληματισμό θέλουμε να είναι και η ημερίδα που οργανώνουμε και σας καλούμε να πάρετε μέρος.

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας με τους εισηγητές και τους τίτλους των εισηγήσεων θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Για δηλώσεις συμμετοχής: Λάμπρος Καραγεώργος
Email: karageorgos.l@hotmail.com τηλ. 6970932928

Οι Πρόεδροι των Συλλόγων
Αμβρακιωτών: Αλέκος Τράικος
Αργυροπηγαδιτών: Λάμπρος Καραγεώργος
Καστανιωτών: Αριστειδης Ντέκας
ΚΟΙΝΣΕΠ: Βασίλης Κωνσταντινίδης

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr