O Iατρικός Σύλλογος Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία έλκει την καταγωγή της από την πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, οι οποίοι καθιέρωσαν την 28η Απριλίου ως Μέρα Μνήμης Εργατών (Worker’s Memorial Day), επειδή την ημερομηνία αυτή το 1914 ψηφίσθηκε από την Καναδική Βουλή ο νόμος για την αποζημίωση των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Οργανισμός του ΟΗΕ) υιοθέτησε με τη σειρά της την Ημέρα αυτή και από το 2001 την καθιέρωσε ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την Εργασία, τον Ιούνιο του 2022, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αποφάσισε να συμπεριλάβει στις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία «το ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον».

Σε επίπεδο εργασιακού χώρου, μια ισχυρή κουλτούρα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (ΕΑΥ) είναι εκείνη στην οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον εκτιμάται και προωθείται τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους εργαζόμενους. Στο χώρο εργασίας απαιτείται ανοιχτή επικοινωνία και διάλογος, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται άνετα να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους και η διοίκηση να είναι δεκτική σε συνεργασία με τους εργαζόμενους για την εξεύρεση κατάλληλων, αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων.

Οι πλημμελείς συνθήκες ασφάλειας και υγείας στο χώρο εργασίας είναι επιζήμιες για όλους, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τα εθνικά συστήματα υγείας.
Σε καιρούς οικονομικής στενότητας, είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να θυμούνται ότι οι ελλιπείς συνθήκες ασφάλειας και υγείας στον χώρο εργασίας κοστίζουν. Απεναντίας η καλή διαχείριση της ΕΑΥ σε μια επιχείρηση επιφέρει βελτίωση τόσο των επιδόσεων όσο και της κερδοφορίας της.

Με την ένταξη της ΕΑΥ στην εκπαίδευση τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία ενώ ακόμη μαθαίνουν ανάγνωση και γραφή. Οι γνώσεις αυτές θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο παίζουν και ζουν, ενώ αναπτύσσουν, έναντι της ασφάλειας και της υγείας, μια στάση που θα τα συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής.

Η 28η Απριλίου, όπως και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, θα πρέπει να είναι ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr