Ξεκινούν στις 3 Ιουνίου οι εργασίες για το φυσικό αέριο στο Αγρίνιο

Εκτιμάται ότι έως και 12 χιλιόμετρα δικτύου θα κατασκευαστούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες

Φτάνει επιτέλους η ώρα για την έλευση του φυσικού αερίου και στο Αγρίνιο. Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου ξεκινούν οι εργασίες για το δίκτυο του φυσικού αερίου και το σταθμός αεριοποιήσης του LNG στο Αγρίνιο. Το έργο εκτιμάται ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί.

Προ ημερών έγινε μια σχετική σύσκεψη με στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αγρινίου, της ΔΕΔΑ και του αναδόχου του έργου, προκειμένου να διευθετηθούν τεχνικής φύσεως ζητήματα για την εκκίνηση των έργων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Λίνο Μπλέτσα, ένα μέρος του δικτύου στο κεντρικό και δυτικό τμήμα του Αγρινίου και κάποιες συνοδές υποδομές (βρόγχοι) θα κατασκευαστεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και το υπόλοιπο μέσα στο 2025. Η φιλόδοξη εκτίμηση της ΔΕΔΑ και του αναδόχου είναι ότι εντός του 2024, δηλαδή μέσα σε έξι μόνο μήνες, θα κατασκευαστούν 12 χιλιόμετρα δικτύου!

Οι πρώτες εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου, την περιοχή του Δοκιμίου (όπου θα δημιουργηθεί και ο σταθμός αεριοποίησης του LNG) και θα επεκταθούν σύντομα και σε κεντρικά σημεία του αστικού ιστού της πόλης. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Λ. Μπλέτσα, μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr, έχει γίνει καλή προετοιμασία και οι εργασίες αναμένεται να προχωρήσουν πολύ γρήγορα και το έργο να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο είναι μια επίμονη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 41 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 48% προέρχεται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και το υπόλοιπο 52% από εθνικούς (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κοινοτικούς (ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας) πόρους.

Ο σταθμός αεριοποίησης και η καθυστέρηση

Η σύμβαση για τα έργα του δικτύου στο Αγρίνιο υπογράφτηκε πέρυσι από την ΔΕΔΑ και ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε. Τα έργα είχαν προγραμματιστεί αρχικά να ξεκινήσουν νωρίτερα, ωστόσο η καθυστέρηση οφείλεται στη χωροθέτηση του σταθμού αεριοποιήσης του LNG στο Αγρίνιο που στην πορεία άλλαξε, με ευθύνη της ΔΕΔΑ, αφού αυτή θέτει τις τεχνικές προδιαγραφές και τις προδιαγραφές ασφαλείας του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι βασικό κριτήριο για το χώρο του σταθμού αεριοποιήσης του LNG στο Αγρίνιο ήταν εξ΄αρχής η εγγύτητα με το οδικό δίκτυο και η απόσταση από χαρακτηρισμένες περιοχές Natura, λόγω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Αρχικά η ΔΕΔΑ είχε επιλέξει ένα χώρο στην είσοδο του Αγρινίου σχετικά κοντά με τον κόμβο του Παναιτωλίου, τελικά όμως οδηγήθηκε σε μια εναλλακτική επιλογή στην περιοχή ανάμεσα στο Δοκίμι και τον Πλάτανο Καλυβίων.

Περί τους 3.000 χρήστες

Το δίκτυο του φυσικού αερίου αναμένεται να έχει με την ολοκλήρωση των έργων περίπου 3.000 χρήστες. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2020 άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. αποδέχτηκε την πρόταση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, για αύξηση των οικιακών συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου, σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό για τις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας από το αρχικώς προβλεπόμενο. Από τα πλέον χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού της ΔΕΔΑ είναι πως οι οικιακές συνδέσεις που προβλέπονταν αρχικά στο Αγρίνιο τετραπλασιάζονται, καθώς από τις 724 θα ανέρχονται στις 2.824!!! Προβλέπεται επίσης η σύνδεση 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών.

Ο χάρτης ανάπτυξης του δικτύου στο Αγρίνιο και ο προγραμματισμός κατασκευής

xartis fysikou aeriou

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr