Τα «μηνύματα» από την κάλπη της Αιτωλοακαρνανίας

Πολλαπλά και ηχηρά τα μηνύματα της κάλπης των ευρωεκλογών σε όλη την Ελλάδα και ακόμη περισσότερο στην Αιτωλοακαρνανία. Πρώτο και σημαντικότερο μήνυμα και στην κάλπη της Αιτωλοακαρνανίας ήταν η αποχή που ήταν λίγο μεγαλύτερη από όσο πανελλαδικά και διαμορφώθηκε στο 61,8%.

Από εκεί και πέρα στην Αιτωλοακαρνανία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μάχη για τη δεύτερη θέση. Επί της ουσίας ήρθαν ισόψηφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κατάφερε στο τέλος να επικρατήσει με 82 περισσότερες ψήφους που του έδωσαν 0,01% περισσότερο. Ωστόσο “νικητής” μάλλον είναι το ΠΑΣΟΚ, καθώς αν συγκρίνει κανείς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ με τις ευρωεκλογές του 2019, τότε μιλάμε για διπλασιασμό σχεδόν της δύναμής του.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ήρθε δεύτερο σε όλους τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, εκτός από τους Δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια διακριτή διαφορά υπέρ του. Πάντως σε σχέση με το 2023 το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του στις περιοχής κατά 2,5 μόναδες και εκμεταλλεύτηκε την περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει στη δεύτερη θέση.

Η ΝΔ και στην Αιτωλοακαρνανία έχασε σημαντικό μέρος της εκλογικής της δύναμης, καθώς σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 έχασε περίπου 8 μονάδες, ενώ σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές η πτώση αγγίζει τις 13 μονάδες. Είναι δε αξιοσημειώτο ότι η ΝΔ τα μικρότερα ποσοστά της στην Αιτωλοακαρνανία θα έλαβε στους Δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Τα ποοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία δεν θα πρέπει να συγκριθούν με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019, γιατί τότε θα μιλάμε για μια κάθετη πτώση από το 29,4% στο 16,7%. Σε σχέση λοιπόν με τις περσινές εθνικές εκλογές που κατάφερε να διατηρήσει στην Αιτωλοακαρνανία κάποιες δυνάμεις (21,6%) κατέγραψε μια πτώση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στους “νικητές” και το ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία που σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ “έγραψε” άνοδο της τάξης του 3% σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή επίδοση της Ελληνικής Λύσης, καθώς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου σε όλες τις προηγούμενες εκλογές αναμετρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία έπαιρνε ποσοστά αρκετά μικρότερα από όσο έπαιρνε πανελλαδικά. Στις ευρωεκλογές του 2019 η Ελληνική Λύση είχε λάβει μόλις 2,19%, ενώ ούτε πέρυσι στις εθνικές εκλογές είχε καταφέρει να ξεπεράσει το 3%, όταν φέτος άγγιξε το 8%.

Από την πλευρά της η Νίκη κατάφερε και σε αυτές τις εκλογές να πάρει στην Αιτωλοακαρνανία υψηλότερο ποσοστό από το πανελλαδικό της, καθώς ξεπέρασε το 5% όταν στις περσινές εθνικές εκλογές είχε λάβει 4% (3,96%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νίκη πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό της στο Δήμο Αγρινίου, ενώ ιδιαίτερα στην πόλη του Αγρινίου το ποσοστό της ξεπέρασε το 7%.

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Αιτωλοακαρνανία έχει επιδόσεις (2,53%) χειρότερες από το πανελλαδικό ποσοστό της και κινήθηκε στα ποσοστά που έλαβε πέρυσι, καθώς έχασε την έβδοδμη θέση από τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου (2,94%).

Tέλος άξιο παρατήρησης είναι ότι στην Αιτωλοακαρνανία το “ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα” έλαβε ποσοστό της τάξης του 2%, ξεπερνώντας μάλιστα τη Νέα Αριστερά που έλαβε μόλις 1,8%. Αυτό το 2% είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε πανελλαδικά, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας το εν λόγω κόμμα καταλαμβάνει τη 15η, 16η ή 17η θέση, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία την ένατη! Η σύμπραξη του κόμματος των Κυνηγών, του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος και του κινήματος “ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα” έλαβε ποσοστό 5,4% στο Δήμο Μεσολογγίου και ιδιαίτερα στη Δ.Ε. Οινιαδών 10,5% (ξεπερνώντας εκεί το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση!), καθώς ψηφίστηκε ως επί το πλείστον από το αγρότες που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr