«Πληγές» για τους Δήμους το τέλος ταφής και η ανακύκλωση

Γ. Παπαναστασίου: «Δεν φταίνε οι Δήμοι που δεν προχωρά η ανακύκλωση, επανεπενδύστε το τέλος ταφής»
Θα επιστραφεί στους δήμους, απαντά ο Γ.Γ. Αποβλήτων χωρίς να διευκρινίζει το πότε

Τα ζητήματα της ανακύκλωσης και του τέλους ταφής των απορριμμάτων απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ  της ΚΕΔΕ παρουσία του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου καθώς επίσης και των προέδρων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ λίγο πολύ είναι γνωστά και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέλαβε να τα παρουσιάσει αναλυτικά, ζητώντας ουσιαστικά παρέμβαση από όλους τους εμπλεκόμενους και πρωτίστως του Υπουργείου, έτσι ώστε το τέλος ταφής να επιστραφεί στους δήμους για να προχωρήσει η ανακύκλωση. «Η ανακύκλωση είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και δεν φταίει η αυτοδιοίκηση για αυτό» είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου εξηγώντας ότι όλος ο εξοπλισμός για τους μπλε κάδους προέρχεται από την ΕΕΑΑ, η οποία όμως αδυνατεί πλέον, καθώς δεν βγαίνει οικονομικά λόγω της εισφοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα στο τέλος να μην προχωρά και η ανακύκλωση. «Το μικρό ποσοστό ανακύκλωσης σημαίνει μεγάλο τέλος ταφής για τους δήμους» πρόσθεσε ο Γιώργος Παπαναστασίου και ζήτησε τα χρήματα του ΕΟΑΝ να επανεπενδυθούν στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αυξηθεί η ανακύκλωση.

«Δεν φταίνε οι δήμοι που δεν προχωράνε οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, επειδή ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί, δεν φταίμε εμείς που η ΕΕΑΑ έχει προβλήματα και δεν έχουμε εξοπλισμούς για να αυξήσουμε την ανακύκλωση. Γιατί λοιπόν να πληρώνουμε το τέλος ταφής, αφού δεν μπορούμε να το σηκώσουμε οικονομικά; Πληρώνουμε δηλαδή ένα τέλος ταφής που αν πήγαινε στην ανακύκλωση και αυξάναμε τα ποσοστά της ανακύκλωσης, αυτό θα έφερνε και έσοδα στους δήμους» πρόσθεσε με έμφαση ο Γ. Παπαναστασίου.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος παραδέχτηκε ότι η ανακύκλωση παραμένει στάσιμη και πως «δεν πάει άλλο η κατάσταση» για αυτό και προανήγγειλε  νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που πιθανότατα να ψηφιστεί μέσα στο Σεπτέμβριο και θα αφορά την ανακύκλωση. Συμφώνησε ακόμη στο να επιστρέψει το τέλος ταφής στους δήμους και να κατευθυνθεί σε δράσεις ανακύκλωσης για αυτό, όπως είπε, θα επανέλθει με πρόταση του Υπουργείου για διάλογο με την ΚΕΔΕ. Αυτό όμως το προσδιόρισε για το φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα η φετινή χρονιά θα βγει χωρίς να έχουν απαλλαχθεί οι Δήμοι από την «πληγή» του τέλους ταφής.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ συμφώνησε ότι πρέπει να αποδοθούν τα χρήματα που εισπράττονται από το τέλος ταφής στους δήμους για την προώθηση της ανακύκλωσης, διότι, άλλωστε, αυτό προβλέπει ο νόμος.

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΑΑ Γ. Ραζής παρουσίασε στοιχεία για την ανακύκλωση συσκευασιών, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 46% των επιχειρήσεων συμμετέχει στην ανακύκλωση. Σημαντικό πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι η εισφοροδιαφυγή καθώς υπάρχουν υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν, με το ποσό να φτάνει τα 25 εκ. ευρώ ετησίως. Και τόνισε την ανάγκη για άμεση παρέμβαση του κεντρικού κράτους για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, λειτουργία ενός συστήματος, χρηματοδότηση των ΟΤΑ,  ισότιμη εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου.

Ένας ΦΟΔΣΑ στη Δυτική Ελλάδα

Αξίζει επίσης νέας σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Μ. Γραφάκο, θα περιλαμβάνει και την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ στη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ενιαίος περιφερειακός ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Υπογραφή στο πρώτο τρίμηνου του 2025 για τη ΜΕΑ Αγρινίου, εκτιμά ο Γραφάκος

Ενώ όσον αφορά τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων ο Μανώλης Γραφάκος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν υπογραφεί έξι ακόμα έργα σε όλη τη χώρα και πιθανότατα όπως είπε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους να υπογραφεί και το αντίστοιχο έργο για το Αγρίνιο. Μια εκτίμηση πάντως που μοιάζει αρκετά αισιόδοξη, καθώς μόλις πριν λίγες εβδομάδες ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών και σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο του διαγωνισμού είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς αν θα υπάρξουν ή όχι προσφυγές από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr